Zaporoška oblast gađana kasetnom municijom

GS/Agencije
Foto: Gazeta.ru

MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 503. dan. Ukrajinska vojska saopštila je da je PVO tokom noći nad Kijevom oborila sve dronove iranske proizvodnje "šahid" koje je pokrenula ruska vojska. U Odeskoj oblasti, na jugu Ukrajine, noćas su se čule eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

Grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti gađan je kasetnom municijom, saopštile su hitne službe oblasti.

Šojgu: Ruska komanda preduzima mjere zaštite vojske od kasetnih bombi

Komanda Zajedničke grupe ruskih snaga preduzima mjere za zaštitu ljudstva i tehnike od udarnih elemenata kasetne municije, izjavio je na konferenciji za medije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je primjetio da će američka predaja kasetne municije Ukrajini pomoći da se produži sukob.

„Cio svijet je već vidio da su potvrdili da su predali kasetnu municiju. To opravdavaju na različite načine. Govore da su sada, s obzirom da je konvencionalna municija kalibra 155 milimetara faktički potrošena, dok ne počne njihova proizvodnja, odlučili da se pokriju ovom kasetnom municijom.

To će naravno uticati na produženje sukoba“, konstatovao je on.

U slučaju da SAD isporuče kasetnu municiju Kijevu, ruske oružane snage će biti prinuđene da koriste slična sredstva protiv ukrajinske vojske kao odgovor, ocijenio je Šojgu.

On je napomenuo da „Rusija ima kasetnu municiju, kako se kaže, za sve prilike“.

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Berdjansk

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Berdjansk, vjerovatno raketama „storm šedou“, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je naglasio da je dejstvovao PVO sistem i da je, kako se pretpostavlja, na grad ispaljeno šest raketa „storm šedou“.

Rogov je istakao da su sve rakete, sem jedne bile oborene i dodao da je uslijed granatiranja pričinjena šteta.

Norveška dodijeljuje 240 miliona dolara u cilju vojne podrške Ukrajini

Norveška će dodijeliti dodatnih 2, 5 milijarde kruna (240 miliona dolara) u cilju vojne podrške Ukrajini, saopštio je premijer zemlje Jonas Gar Stjore.

U njegovoj izjavi na sajtu Vlade Norveške ističe da će time ukupan iznos vojne pomoći Ukrajini u 2023. godini dostići 10 milijardi norveških kruna (oko 95 miliona dolara).

Osim toga, Oslo će ove godine poslati Kijevu oko 30 miliona dolara u okviru sveobuhvatnog paketa pomoći NATO.

Brisel namjerava da poveća finansiranje Evropskog fonda za mir

Brisel namjerava da poveća finansiranje Evropskog fonda za mir, što će omogućiti da se izdvoje veća sredstva za isporuke oružja Ukrajini, saopštila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

Prema informacijama agencije, EU takođe razmatra mogućnost ubrzanja vojne obuke ukrajinske vojske, podršku reformi u Kijevu i daljem širenju evropskog vojno-industrijskog kompleksa u oblasti proizvodnje municije i saradnje sa ukrajinskom industrijom.

Evropski fond za mir osnovan je 22. marta 2021. godine. Njegov budžet za period 2021-2027. bio je 5,7 milijardi evra. Fond je bio predviđen kao struktura za obezbjeđivanje vojnih isporuka vladama država u zonama sukoba, prije svega u Africi i na Bliskom istoku, gdje Evropska unija podržava ili namjerava da podrži svoje „mirovne misije za stabilizaciju sukoba“.

Francuska će Ukrajini isporučiti oko 50 raketa dugog dometa „skalp“

Francuska će Ukrajini isporučiti oko 50 raketa dugog dometa „skalp“, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na francuske diplomatske izvore.

Berlin će u okviru novog paketa „vojne pomoći“ isporučiti Ukrajini dva sistema „patriot“, 40 borbenih vozila pešadije „marder“ i 25 tenkova „leopard“ starijeg modela 1A5, saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.

„Vlada Njemačke je danas na samitu NATO u Viljnusu pripremilo novi kompleksan paket podrške Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

U okviru „viljnuskog“ paketa pomoći Kijevu će biti isporučeno i pet oklopnih vozila za remont i evakuaciju, 20.000 komada artiljerijske municije i 5.000 komada municije kalibra 155 milimetara kao i uređaje za deminiranje. 

Berlin šalje i sistem sredstava za borbu protiv dronova, kao i kompleks izviđačkih sredstava kratkog dometa na bazi njemačke bespilotne letjelice „luna“.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Tokom proteklog dana ukrajinske snage su nastavile sa bezuspješnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južno-donjeckom pravcu.

U donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih snaga .
Protivnik je razbijen i vraćen na početne položaje. Likvidirano je do 250 ukrajinskih vojnika i jedan tenk.

U krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada ukrajinskih snaga, sprečeno je djelovanje diverzantske izviđačke grupe. Likvidirano je do 105. ukrajinskih vojnika.

U zaporoškom i južno-donjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 90 vojnika, četiri tenka i haubicu FN-7 britanske proizvodnje.

U kupjanskom pravcu Ukrajina je izgubila za dan do 20 vojnika, po dva oklopna vozila i haubice, kao i stanicu za kontrabaterijsku borbu. Ruski sistemi PVO oborili su dva aviona Su-25 u Hersonskoj oblasti i presreli su tri rakete „storm šedou“.

U hersonskom pravcu likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika i haubica M777 američke proizvodnje.

Peskov: Odluka Francuske o slanju raketa dugog dometa Ukrajini je pogrešna

Odluka Francuske da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa je pogrešna i prepuna posljedica po ukrajinsku stranu, izjavio je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da ostaje da se vidi o kom dometu je riječ, prenose RIA Novosti.

- Sa naše tačke gledišta, ovo je pogrešna odluka, prepuna posljedica po ukrajinsku stranu jer će nas to, naravno, primorati da preduzmemo kontramjere - rekao je Peskov, prenose RIA Novosti.

Peskov je rekao da odluka Pariza neće uticati na tok "specijalne vojne operacije".

- Još jednom ponavljamo principijelan pristup takvim odlukama: ove odluke ne mogu da utiču na tok događaja u okviru specijalne vojne operacije. One mogu samo da učine težom sudbinu kijevskog režima - dodao je Peskov.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je prethodno u Vilnjusu da će Pariz dati Ukrajini rakete dugog dometa, ne precizirajući o kojim raketama je riječ

Njemačka će uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 700 miliona evra

Njemačka vlada uputiće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 700 miliona evra, saopštilo je danas Njemačko ministarstvo odbrane.

Paket uključuje dva raketna sistema “patriot” iz zaliha Bundesvera, 40 dodatnih pješadijskih borbenih vozila “marder”, 25 dodatnih borbenih tenkova “leopard 1A5”, kao i pet tenkova “bergepancer 2”, navelo je ministarstvo. U saopštenju se navodi da novi paket vojne pomoći Ukrajini uključuje i dodatnih 20.000 komada artiljerijske municije, prenio je Rojters.

Makron: Francuska će Ukrajini dati rakete dugog dometa

Francuska će početi da snabdijeva Ukrajinu raketama  dugog dometa kako bi mogla da se brani, izjavio je danas predsjednik Francuske Emanuel Makron.

On je po dolasku na samit NATO-a u Vilnjusu u Litvaniji odbio da iznese detalje o tome koliko i kojih projektila će biti dato Ukrajini.

Ukrajina: Ukrajinske snage uhvatile “u zamku” ruske trupe u okolini Bahmuta

Ukrajina je saopštila da su ukrajinske snage uhvatile  “u zamku” ruske trupe u okolini Bahmuta, gdje ukrajinske trupe osvajaju položaje u sklopu kontraofanzive.

Prema ruskim izvještajima, moskovske snage su odbile i zaustavile ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu zemlje.

-Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku - napisao je na Telegramu komandant kopnene vojske Ukrajine general Oleksandr Sirski.

Sirski je naveo da je Bahmut potpuno pod ukrajinskom vatrom i da se ruske snage potiskuju sa svojih položaja, prenio je Rojters.

Ukrajinski brigadni general Oleksandr Tarnavski napisao je da su ruske snage na južnom frontu izgubile oko stotinu vojnika tokom 24 sata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prethodno da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage odbile ukrajinske napade u tri dela Donjecke oblasti, uključujući Kliščivku, žarište sukoba posljednjih dana u blizini Bahmuta.

Ministarstvo je takođe navelo da su ruske snage osujetile ukrajinske napade na jugu, uključujući u blizini sela Rivnopil, za koje su ukrajinske snage rekle da su ga zauzele prije dvije sedmice.

RIA Novosti: Ubijeni Ržicki bio na ukrajinskoj crnoj listi

amjenik načelnika gradskog odjeljenja za mobilizacioni rad Stanislav Ržicki, koji je ubijen u Krasnodaru, ranije je uvršten u onlajn bazu podataka „Mirotvorac“, crnu listu na kojoj se objavljuju imena i adrese osoba koje Ukrajina smatra neprijateljima.

Podaci Ržickog unieti su u bazu podataka ukrajinskog sajta „Mirotvorac“, a njegova fotografija sada ima status „likvidirana“, javljaju RIA Novosti.

Stejt department: SAD će nastaviti da čvrsto stoje uz Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države nastaviće da ujedinjuju saveznike i partnere u cilju postizanja pravednog mira u Ukrajini, saopštio je Stejt department „povodom 500 dana agresije Rusije na Ukrajinu“.

-U nedjeljama i mjesecima koji su pred nama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da rade sa Ukrajinom, sa našim saveznicima i partnerima, i sa svim zainteresovanim stranama posvećenim podršci pravednom i trajnom miru - rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na brifingu u Vašingtonu, prenosi Ukrinform.

On je podsjetio kako su od početka invazije velikih razmjera ruske snage napale kuće, škole, igrališta, bolnice, tržne centre, nuklearne objekte i drugu infrastrukturu u Ukrajini.

-Pripadnici ruskih snaga i njihovi punomoćnici počinili su međunarodne zločine, kao što je nezakonito prebacivanje ukrajinskih civila, uključujući djecu, u Rusiju u okviru takozvanih „operacija filtriranja“ - rekao je Miler.

On je naveo da je „Rusija više puta naredila napade na energetsku mrežu Ukrajine, zaplijenila njene nuklearne energetske objekte i neodgovorno zveckala nuklearnim oružjem, uništavajući obradivo zemljište i sprečavajući Ukrajince da izvoze poljoprivredne proizvode“.

-Ne možemo pokleknuti pred ruskom agresijom, niti prihvatiti njene drske pokušaje da silom prekroji granice. Mi smo 500 dana čvrsto ujedinjeni sa Ukrajinom i nastavićemo da to činimo koliko god bude potrebno -poručio je on.

Ukrajinski mediji: Eksplozije u Odeskoj oblasti

U Odeskoj oblasti, na jugu Ukrajine, noćas su se čule eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

U Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj i Donjeckoj oblasti na snazi je opasnost od vazdušnih napada, navodi Unian.

Prema najnovijim izvještajima Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, u tim oblastima postoji opasnost od napada jurišnih dronova ruskih snaga.

Ukrajina: Rusija preko noći pokrenula vazdušni napad na Kijev

KIJEV - Rusija je protekle noći pokrenula vazdušni udar na Kijev, a, prema preliminarnim informacijama, ukrajinska PVO oborila je sve dronove  iranske proizvodnje "šahid" koje je lansirala ruska strana, saopštila je ukrajinska vojska.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko napisao je na Telegramu da su ruske snage napale Kijev iz vazduha drugi put od početka ovoga meseca.

Trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama ili šteti, prenio je Rojters.

Upozorenje o vazdušnom napadu na Kijev i druge delove na istoku Ukrajine trajalo je više od sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana