Zaplijenjeno 37.000 litara lažnog maslinovog ulja

Tanjug
Zaplijenjeno 37.000 litara lažnog maslinovog ulja

BARI - U akciji italijanske finansijske policije, u tri ilegalne laboratorije gradu Čerinjola na jugu Italije zaplijenjeno je 37.000 litara lažnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja štetnog po zdravlje ljudi.

Laboratorijskim analizama je ustanovljeno da nije riječ o maslinovom ulju, već o ulju dobijenom iz sjemenki suncikreta sa dodatkom boja preko dozvoljenih granica, prenosi dnevnik Korijere dela Sera.

Tri osobe su predate tužilaštvu u Fodjiji zbog sumnje da su trgovale štetnim supstancama i prodavale lažni prehrambeni proizvod kao originalan, kršeći istovremeno administrativne propise o objavljivanju podataka o poreklu i kvalitetu prehrambenog proizvoda. Analizama je utvrđeno da u lažnom maslinovom ulju postoji mješavine visokog sadržaja linolne kiseline ulja suncokreta sa dodatkom boja na bazi hlorofila i beta-karotena u količinama većim od dozvoljenih za ulja namijenjena ljudskoj ishrani.

Smjesa je bila pakovana u bačve i limenke na kojima su bile naznake o kvalitetu ekstra djevičanskog proizvoda koje su puštane u dalju prodaju, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana