Zapadni mediji pišu o Putinovoj pobjedi na samitu BRIKS-a: Moskva daleko od izolacije

Srna
Foto: Tanjug/AP

KAZANj- Zapadni mediji ne mogu da se pomire sa uspjehom Samita BRIKS-a u Kazanju, a pojedini čak navode da sastanak izaziva zabrinutost u Evropi i da je predsjednik Rusije Vladimir Putin organizovanjem sastanka postigao diplomatsku pobjedu, prenosi "RT Balkan".

Novinska agencija "Blumberg" piše da Putin "prima lidere BRIKS-a, pokazujući da je daleko od izolacije", što potvrđuje i britanski "Tajms", navodeći da Rusija time pokazuje da nije izolovana od ostatka svijeta.

Portal "Juronjuz" navodi da prošireni sastanak BRIKS-a u Rusiji izaziva zabrinutost u Evropi, te da Samit čini nervoznim one koji oblikuju politiku u EU.

Prema pisanju "Forin polisija", Rusija se pomoću samita bori protiv zapadnih pokušaja da je izoluju, uz napomenu da zemlje BRIKS-a zajedno čine oko 45 odsto svjetske populacije i 35 odsto globalne ekonomije.

"Njujork post" ističe da je Putin postigao diplomatsku pobjedu, primivši lidere Kine, Indije i Južnoafričke Republike na otvaranju samita zemalja sa tržištima u razvoju, koje nastoje da promijene ravnotežu svjetskog poretka u kojem trenutno dominiraju SAD.

Britanski "Dejli telegraf" navodi da "Putinov samit razotkriva pretvaranje Zapada u vezi sa navodnom izolacijom Rusije". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana