Zapad preko igrice "Pokémon GO" sakupljao obavještajne podatke?!

Tanjug
Zapad preko igrice "Pokémon GO" sakupljao obavještajne podatke?!

MINSK - Pomoću video-igre "Pokémon GO"o Zapad prikupljala je informacije o bjeloruskoj avijaciji u blizini Minska, saopštio je danas zvaničnik bjeloruskog Ministarstva odbrane Aleksandar Ivanov.

''Šta mislite gdje je bilo najviše Pokemona u to vrijeme? Na teritoriji 50. vazduhoplovne baze, gdje je pista, gdje ima dosta vojne avijacije. Tamo je bilo najviše Pokemona. Zar ovo nije obavještajna informacija?'', rekao je Ivanov tokom gostovanja u bjeloruskoj TV emisiji Esencijali, odgovarajući na pitanje o objektima koji su najvjerovatnije meta zapadnih špijuna.

"Pokémon GO" je igra takozvane ''pojačane'' stvarnosti, objavljena 2016. godine, u kojoj igrači pomoću kamere na mobinom telefonu ''skeniraju'' okolinu kako bi na displeju ekrana ugledali Pokemone i ''hvatali ih''.

Korisnicima igra poručuje da se ''Pokemoni mogu naći u svakom ćošku zemlje'', ohrabrujući ih da sve više snimaju sve moguće perspektive okruženja, od krošnji drveća do obala rijeka i jezera.

Rusija, bliski saveznik Bjelorusije, tada je upozorila da bi igra mogla da predstavlja bezbjednosni rizik, dok su ruski mediji tvrdili da je u pitanju zavjera CIA.

Pokemoni su japanska medijska franšiza o izmišljenim ''džepnim čudovištima'' koja obuhvata video-igre, igre s kartama, TV serijale i filmove, kao i  stripove i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana