Žan Neol Baro: Tviter će biti zabranjen u EU u slučaju da krši njena pravila

Tanjug
Žan Neol Baro: Tviter će biti zabranjen u EU u slučaju da krši njena pravila

PARIZ - Tviter će biti zabranjen u Evropskoj uniji u slučaju da krši njena pravila, izjavio je danas francuski ministar i delegat za digitalne tehnologije Žan-Noel Baro.

On je, istovremeno, izrazio zabrinutost zbog buduće “pretjerane” evropske regulative u pogledu vještačke inteligencije (AI), prenio je francuski dnevnik “Figaro”.

Ako Tviter ne bude radio u skladu sa našim pravilima, biće zabranjen u Evropskoj uniji, napisao je Baro na Fransanfo. Saopštenje dolazi nakon što je Tviter zvanično objavio Kodeks Evropske unije protiv onlajn dezinformacija, koji je u subotu objavio evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

On je podsjetio u poruci na Tviteru da društvena mreža, koju vodi američki milijarder Elon Mask, ostaje pravno podložna evropskim pravilima.

-Tviter igra važnu ulogu u javnoj debati, ali ne možemo da rizikujemo da društvena mreža kao što je Tviter bude talac zagovornika dezinformacija i da, posljedično, naša javna debata, naša demokratija, budu pogođeni. Zato imamo jasna pravila i Tviter će morati da ih poštuje - kazao je on.

Upitan o budućim evropskim propisima o generativnoj vheštačkoj inteligenciji, o kojima se trenutno raspravlja, francuski ministar je priznao potrebu da se da okvir za razvoj vještačke inteligencije.

-U ovoj fazi, pozicija Evropskog parlamenta je pretjerana, jer nameće obaveze revizije, obaveze transparentnosti koje su prevelike za ovu vrstu modela - kao što je ChatGPT, ocijenio je Baro.

Prema njegovim riječima, imperativ je imati u narednim mjesecima modele poput onih koje su razvili ovi američki giganti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana