Zamračilo se i nebo iznad Atine: Požar na Atici i dalje bjesni

Tanjug
Zamračilo se i nebo iznad Atine: Požar na Atici i dalje bjesni

ATINA - Pet osoba prebačeno je u bolnicu zbog problema sa disanjem, kao i vatrogasac koji je sa opekotinama drugog stepena po rukama i nogama prebačen u zdravstvenu ustanovu.

Prema pisanju televizije ERT vatrogasac je opekotine zadobio gaseći požar u opštini Maraton.

Požar koji je u nedjelju izbio na severoistoku Atike, 35 kilometara od Atine, vatrogasci su gasili tokom cijele noći, a u gašenju učestvuje oko 1.000 vatrogasaca, što profesionalnih, što dobrovoljnih, mještani, kao i oko 35 letjelica, piše portal Tovima.

Dužina vatrenog fronta je 30 kilometara, a stanovnici lokalnih naselja dobili su upozorenje da se spreme na evakuaciju, piše Katimerini.

Gašenje požara otežava vjetar, čije se jačanje očekuje u narednim satima.

Grčka policija (ELAS) apelovala je na građane da izbjegavaju svako kretanje prema područjima zahvaćenim požarima i da se, radi vlastite bezbjednosti, pridržavaju izdatih uputstava za evakuaciju područja.

Takođe, na građane je apelovano da omoguće nesmetano kretanje vatrogasnih vozila.

Osim naselja, zbog požara su evakuisane Dječija i Vojna bolnica u mjestu Panteli.

U požaru je učestvovalo pet helikoptera, a evakuisani su i manastir Agios Efraim u oblasti Anatolija, kao i manastir Penteli.

U opštini Dionis izgorjelo je nekoliko rezidencija, a malo prije zore stanovnicima naselja Nea pantelija naređeno je da se evakuišu.

U Centru za mobilne operacije “OLIMPOS”, koji je postavljen u Kapandritiju, tokom cele noći bio je prisutan regionalni guverner Atike Nikos Hardalias, koji je istakao da region Atika ostaje u punoj pripravnosti radi zaštite građana i da je od prvog trenutka izbijanja požara u Varnavasu na terenu bio mehanizam Civilne zaštite, sa svim svojim ljudstvom i sredstvima koji su pomogli, gdje god i kad god se to zatraži, “odmah i efikasno”.

-Požar, koji je izbio u nedjelju oko 15 časova brzo je napredovao ka jezeru Maraton, važnom rezervoaru koji snabdijeva Atinu vodom - rekao je pukovnik Vasilis Vatrakojanis, portparol vatrogasne službe. Broj oštećenih kuća još uvek nije poznat.

Vatrakojanis je rekao da su vjetrovi dostizali snagu oluje u oblasti požara, a plamen je bio viši od 25 metara.

Nebo iznad Atine zamračilo se od gustog dima. Ulažu se napori i da se spasu i životinje, za šta su u opštinama Maraton i Dionis otvoreni prijemni centri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana