Zamjenik premijera Dominik Rab podnio ostavku, Sunak prihvatio

Tanjug
Zamjenik premijera Dominik Rab podnio ostavku, Sunak prihvatio

LONDON - Zamjenik britanskog premijera i ministar pravde Dominik Rab podnio je danas ostavku nakon nezavisne istrage pritužbi da je navodno maltretirao kolege.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je  da je sa "velikim žaljenjem" prihvatio ostavku njegovog zamjenika Dominika Raba, nakon što je Rab napustio vladu poslije zaključka istrage oko tvrdnji da je maltretirao kolege.

"Sa velikim žaljenjem sam prihvatio vašu ostavku. Ali, jasno je da je bilo nedostataka u istorijskom procesu koji je negativno uticao na sve koji su umiješani. Iz ovoga treba da naučimo kako da se bolje nosimo sa ovakvim pitanjima ubuduće", poručio je Sunak, prenosi Tviter.

To je treća ostavka u vladi britanskog premijera u posljednjih šest mjeseci zbog ličnih prestupa ministara, prenio je Rojters.

Rabova ostavka dolazi samo dvije sedmice prije engleskih izbora za lokalne odbore na kojima se predviđa loš rezultat za Sunakove konzervativce.

Rab, koji je zatražio istragu u novembru o zvaničnim pritužbama vladinih zvaničnika na njegovo ponašanje, rekao je da se osjeća "dužnim" da prihvati ishod istrage, ali je nastavio da brani svoje postupke.

U pismu premijeru objavljenom na Tviteru, Rab je ocijenio da je istraga postavila opasan presedan, ali da će nastaviti da podržava vladu.  

Vođena je višemjesečna istraga o Rabovom ponašanju na osnovu svjedočenja više vladinih zvaničnika o žalbama za maltretiranje u tri različita ministarstva. 

Rab je naveo da je u izvještaju, koji još nije javno objavljen, zaključeno da nijednom nije vikao ili fizički zastrašivao bilo koga za četiri i po godine i da su bile odbačene sve, osim dvije žalbe protiv njega. 

"Takođe vjerujem da su njena dva negativna nalaza pogrešna i da predstavljaju opasan presedan za ponašanje dobre vlade. Prvo, ministri moraju biti u mogućnosti da vrše direktan nadzor nad visokim zvaničnicima nad kritičnim pregovorima koji se vode u ime britanskog naroda, inače će se izgubiti demokratski i ustavni princip odgovornosti ministara. Ovo je bilo posebno tačno tokom mog vremena kao ministra spoljnih poslova, u kontekstu pregovora o Bregzitu oko Gibraltara, kada je visoki diplomata prekršio mandat koji je dogovorio kabinet", naveo je Rab.

Rab je istakao da mu je iskreno žao zbog bilo kakvog nenamjernog stresa ili uvrede koji su neki zvaničnici osjetili, kao rezultat standarda i izazova koje je postavio pred ministarstvo pravde.     
On je takođe napomenuo da su tokom istrage u medije curele iskrivljene informacije koje su ga prikazivale u lošem svjetlu

Još jedan Sunakov ministar, Gevin Vilijamson, bio je primoran da podnese ostavku u novembru nakon optužbi za maltretiranje, a premijer je smenio predsjednika Konzervativne partije Nadhima Zahavija u januaru nakon što je utvrđeno da je prekršio ministarski kodeks u svojim poreskim poslovima. 

Britanski parlament istražuje da li je Sunak ispravno prijavio udeo svoje supruge u preduzeću za čuvanje dece koje ima koristi od nove vladine politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana