Zalužni: Ukrajina treba da nađe nove načine za sticanje prednosti nad Rusijom

GS
Foto: HTA

KIJEV - Komandant ukrajinske vojske general Valerij Zalužni rekao je da Ukrajina treba da pronađe nove načine i sposobnosti za sticanje prednosti nad Rusijom dok se rat punih razmjera približava trećoj godini.

Zalužni je u članku koji je objavio Si-En-En pozvao na "potpuno novi državni sistem tehnološkog prenaoružavanja".

On je napisao da su oružani sistemi bez posada, kao što su bespilotne letjelice, zajedno sa drugim vrstama naprednog oružja - najbolji način za Ukrajinu da izbjegne da bude uvučena u pozicioni rat, gdje ona nema prednost.

Zalužni je napomenuo da je prioritet broj jedan ovladavanje čitavim arsenalom /relativno/ jeftinih, modernih i visoko efikasnih, bespilotnih vozila i drugih tehnoloških sredstava.

"Moramo se boriti sa smanjenjem vojne podrške od ključnih saveznika, dok se suočavamo sa njihovim sopstvenim političkim tenzijama. Zalihe projektila, presretača za protivvazdušnu odbranu i municije za artiljeriju kod naših partnera se iscrpljuju zbog intenziteta neprijateljstava u Ukrajini, ali i zbog globalne nestašice pogonskih punjenja", naveo je Zalužni.

On je dodao da se mora priznati da Rusija ima značajnu prednost u mobilizaciji ljudskih resursa i da se to može uporediti sa nesposobnošću državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju nivo ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mjera.

"Nove operacije mogu uključivati kreiranje digitalnog polja, radio-elektronsku kontrolu okruženja ili kombinovanu operaciju pomoću dronova za napade i sajber sredstava", naveo je Zalužni.

Komandant ukrajinske vojske objavio je članak nakon niza medijskih izvještaja u kojima se navodi da bi mogao biti razriješen sa dužnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana