Zaharova: Zapad želi sa sebe da skine odgovornost za napad na gasovode

Srna
Zaharova: Zapad želi sa sebe da skine odgovornost za napad na gasovode

MOSKVA- Cilj Zapada u istrazi oko eksplozija na gasovodima "Sjeverni tok" je da se oslobodi odgovornosti, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi ruski list "Izvestija".

Zaharova je na novinarsko pitanje za razlog zbog kojeg se Njemačka aktivno uključila u istragu dvije godine nakon eksplozija na gasovodima odgovorila da Zapad želi da sa sebe ukloni odgovornost za teroristički napad.

Američki dnevnik "Volstritžurnal" je nešto ranije, pozivajući se na svoje izvore, pisao da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odobrio plan za napade na gasovode "Sjeverni tok", ali da je pokušao da promijeni tu odluku pošto je za planove saznala američka Centralna obavještajna agencija (CIA).

Prema navodima lista, na zahtjev CIA, ukrajinski lider je objavio da otkazuje operaciju, ali je bivši komandant oružanih snaga Valerij Zalužni ne samo ignorisao zahtjev već je i promijenio prvobitni plan.

Neposedno nakon objave teksta u "Volstrit žurnalu", Zalužni je naveo da nije učestvovao u napadima na gasovode.

Njemački mediji juče su javili da je Berlin objavio evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja koji je navodno bio u timu odgovornom za postavljanje eksploziva na gasovode "Sjeverni tok".

Prema pisanju njemačih medija, osumnjičeni je bio jedan od ronilaca koji su u septembru 2022. godine postavili eksplozivne naprave na gasovod koji povezuje Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

Njemački mediji takođe pišu da su još jedan muškarac i žena, takođe ukrajinski instruktori ronjenja, identifikovani u okviru istrage o sabotaži, ali da do sada nisu objavljeni nalozi za njihovo hapšenje. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana