Zaharova zahvalila antifašistima na sprečavanju počasti SS oficirima

gs
Zaharova zahvalila antifašistima na sprečavanju počasti SS oficirima

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na poništavanje odluke njemačkog Ministarstva odbrane o uključivanju bivših nacista u spisak poštovanih vojnih lica, zahvalivši se svim antifašistima koji nisu ostali po strani.

- Nakon kritika, njemačko Ministarstvo odbrane poništilo je uvrštavanje bivših nacista na listu poštovanih vojnih lica. Zahvaljujem se svim antifašistima koji nisu stajali po strani i otvoreno govorili sa principijelnom ocjenom, napisala je Zaharova na Telegramu.

Ranije su brojni njemački mediji objavili izvode iz interne pošte general-potpukovnika Kaja Roršnajdera, prema kojima njemačko Ministarstvo odbrane namjerava da proširi "uredbu o tradicijama" sastavljenu 2018. godine, kojom se reguliše "kultura sjećanja" u njemačkim trupama.

Predstavnik njemačkog Ministarstva odbrane Arne Kolac potvrdio je da dekretom prvi put namjeravaju da počnu da poštuju, uporedo sa učesnicima otpora nacističkom režimu, uspomenu na neke pripadnike Vermahta, koji su poslije pada Trećeg rajha učestvovali u izgradnji nove njemačke vojske i otvoreno se udaljili od svoje prošlosti, pišu RIA Novosti.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana