Zaharova: Zahtjevi Kijeva da Minsk povuče trupe sa granice su neprihvatljivi

Tanjug
Zaharova: Zahtjevi Kijeva da Minsk povuče trupe sa granice su neprihvatljivi

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija smatra neprihvatljivim ukrajinske zahtjeve od Bjelorusije da povuče trupe sa zajedničke granice.

Ovo je 28. avgusta saopštila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu. 

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da Bjelorusija povuče trupe koncentrisane u Gomeljskoj oblasti na severnom delu granice između dvije zemlje. Ministarstvo je pojasnilo da se čeka povlačenje jedinica na daljinu koja prevazilazi domet uništenja vatrogasnih sistema koji postoje u Bjelorusiji. 

„Nema logike u ovom agresivnom bezobrazluku Kijeva, čak i ako ga analizirate. To su bile stalne provokacije ukrajinske strane na granici, uključujući upotrebu bespilotnih letjelica, razmještanje velike grupe trupa ukrajinskih Oružanih snaga tamo... Totalno miniranje pograničnog područja i drugi neprijateljski koraci Kijeva koji su primorali Bjelorusiju da koristi svoje oružane snage“, rekla je Zaharova. 

Ona je istakla da Kijev stalno demonstrira „zločinačku prirodu svog rukovodstva i čini provokacije, a Rusija svoje zahtjeve da Minsk povuče sa zajedničke granice smatra neprihvatljivim i odvojenim od realnosti“. 

Zaharova je napomenula da će Ukrajina i njeni pokrovitelji dobiti odgovor na prijetnje Bjelorusiji. 

„S tim u vezi, preporučili bismo rukovodstvu NATO-a i njegovim vodećim zemljama članicama da ohlade žar svojih revnosnih ispostava, koje su sposobni da uvuku Alijansu u oružani sukob velikih razmjera“, rekla je ona. 

Ranije je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Bjelorusija koncentriše značajan broj osoblja, posebno snaga za specijalne operacije, naoružanje i vojnu opremu u blizini granice.  

Ministarstvo je uvjerilo da Kijev neće preduzimati nikakve neprijateljske akcije i pozvalo je Minsk da povuče trupe sa ukrajinske granice na udaljenost koja prelazi domet vatrenih sistema koji su dostupni Bjelorusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana