Zaharova: Vrijeme da se Alijansa povuče

Srna
Zaharova: Vrijeme da se Alijansa povuče

MOSKVA - NATO pokušava da učini svijet opasnijim mjestom i vrijeme je da se povuče, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u komentaru, koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, navela da se Alijansa opire pojavi alternativnih centara moći, sve više potvrđujući svoju globalnu ulogu i ambiciju da širi svoj uticaj van evroatlantskog prostora.

Komentarišući sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a održan radi obilježavanja 74. godišnjice Alijanse, Zaharova je napomenula da se čuje da generalni sekretar Sjeveroatlantskog saveza Jens Stoltenberg sve češće govori o globalnoj ulozi te alijanse.

“Sve se radi kako bi svijet bio još opasniji i da bi se spriječilo postojanje alternativnih centara moći sposobnih da podrivaju hegemoniju Zapada. Uopšteno, može se sa sigurnošću reći jedan zaključak koji se spremno nudi - u dobu od 74 godine, vrijeme je da se Sjeveroatlantski savez povuče”, istakla je Zaharova.

Zaharova je izrazila uvjerenje da NATO učlanjenjem Finske pokušava da “uzurpira cijeli sistem evropske bezbjednosti, te da je Helsinki postao još jedna žrtva Alijanse”, javio je TASS.

“Vlada Finske odlučila je da odustane od svoje dugogodišnje nezavisnosti, u zamjenu za njeno pretvaranje u zonu prve desantne linije za suprotstavljanje Rusiji na sjeverozapadu. Kao što vidimo, NATO ne namjerava da se tu zaustavi”, dodala je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana