Zaharova upozorila na informacioni napad Zapada: Mjesecima lomite ruke Gruziji

G.S.
Foto: Anadolija

MOSKVA - Reakcija Zapada na vijest da je gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima predstavlja mješanje u unutrašnju politiku suverene države, zapadne zemlje vode informacioni napad na Tbilisi, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To je apsolutno, stoprocentno mješanje drugih zemalja u unutrašnju politiku suverene nezavisne države”, rekla je Zaharova u autorskom programu na radiju Sputnjik.

Prema njenim riječima, u toku je informacioni napad na Gruziju.

„Sada je odvija takav informacioni napad na Gruziju da je nemoguće sakriti se od tih izjava. Zapad je nekoliko mjeseci na sve moguće načine zastrašivao, ucjenjivao, lomio ruke suverenoj državi Gruziji u kontekstu toga šta treba ili ne treba da rade povodom sopstvenog zakonodavstva”, napomenula je Zaharova.

U utorak je u gruzijskom parlamentu održana plenarna sjednica na kojoj je usvojen nacrt zakona o stranim agentima. U parlamentu je tokom razmatranja usvajanja nacrta izbila tuča između poslanika.

Portparol Evropske komisije Peter Stano zakon o stranim agentima nazvao „ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije”, dok je portparol Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do „fundamentalnog revidiranja” odnosa SAD i Gruzije.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio prijedlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prijestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rastjerivala policija uz primjenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

U aprilu ove godine vladajuća partija „Gruzijski san ponovo je iznijela sporni prijedlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umjesto termina „agent stranog uticaja uticajem” koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile”. Ostatak sadržaja je nepromjenjen. Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtjev da se opozove prijedlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmjeren je „protiv prijatelja zemlje”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsjetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana