Zaharova: Ukrajina ne želi mir jer nije u planu Zapada

GS
Zaharova: Ukrajina ne želi mir jer nije u planu Zapada

KIJEV- Izjave ukrajinskih vlasti o tome kako navodno žele mir su samo kliše i fraze, Kijev zapravo ne želi mir jer to nije u planu Zapada kome se pokoravaju, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za radio Sputnjik.

Na ovaj način je prokomentarisala saopštenje iz Kijeva o tome kako je Vladimir Zelenski saslušao prijedlog mađarskog premijera Viktora Orbana o prekidu vatre, ali da će rješenje potražiti drugim metodama."Da li ste očekivali da čujete nešto drugo od kijevskog režima. Na kraju krajeva, sve njihove riječi o miru su samo kliše. To su riječi koje moraju da se izgovore. A cilj im je nešto drugo. Cilj je definisao Kolektivni zapad – nanošenje strateškog poraza Rusiji", navela je Zaharova. 

Kijevski režim zapravo je odbio mađarski prijedlog za prekid vatre, jer to nije u planu Zapada, objasnila je Zaharova.

SAD koriste Zelenskog kao instrument, tako da se od njega ništa drugo ni ne očekuje, ocijenila je Zaharova.

"Instrument ne može sam da određuje šta treba da radi. Bilo bi naivno očekivati nekakvu nezavisnost od instrumenta koji je više puta preprodavan. Naročito kada se uzme u obzir priznanje zapadnjaka da su mu oni lično zabranili da vodi bilo kakve pregovore", zaključila je Zaharova.

Putin je sredinom juna izneo nove mirovne prijedloge za rješavanje sukoba u Ukrajini koji podrazumijevaju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao ruskih regiona, vanblokovski i nenukelarni status Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju i ukidanje sankcija protiv RF.

Ukrajinska strana je odbila inicijativu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana