Zaharova: Spomenik na Rači – znak poštovanja slavnoj prošlosti

GS
Zaharova: Spomenik na Rači – znak poštovanja slavnoj prošlosti

Otkrivanje spomenika na Rači u Republici Srpskoj borcima Crvene armije poginulim tokom Drugog svjetskog rata predstavlja znak poštovanja slavnim stranicama zajedničke prošlosti i potvrdu zajedničkih stavova u borbi protiv falsifikovanja istorije, rekla je portparol Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je otkrivanje tog spomenika potvrda nepovredivosti tradicija kulturnog i duhovnog jedinstva.

– Zahvalni smo opštinskim organima vlasti i aktivnim građanima koji brižljivo neguju uspomenu na naše heroje koji su oslobađali Balkan od nacističkih osvajača – rekla je Zaharova.

Ona je navela da Rusija cijeni stalnu pažnju i istinski brižan odnos srpskog naroda prema ruskim vojnim spomenicima, objavljeno je na društvenim mrežama iz ruske Ambasade u BiH.

U spomen-kompleksu poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Rači 4. jula je, povodom obilježavanja Dana borca, otkriven spomenik borcima Crvene armije.

Vijence i cvijeće u spomen-kompleksu položile su i delegacije iz Srbije, Hrvatske i BiH.

U ovom kompleksu upisana su imena 1.752 poginula borca i u kosturnici sa petokrakom sahranjeni posmrtni ostaci 680 identifikovanih boraca.

Spomenik Crvenoj armiji, koji je otkriven na ovom mjestu, podigla je Gradska skupština SUBNOR-a Bijeljina, potomci i poštovaoci, a na postamentu se nalazi tabla sa petokrakom zvijezdom, srpom i čekićem, simbolima Crvene armije.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti, Ambasade Rusije, a događaj je bio široko propraćen u regionalnim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana