Zaharova: Okončano doba bezbjednosti u Sjevernoj Evropi

Srna
Foto: RIA

MOSKVA - Pristupanje Finske NATO-u i napori Švedske sa ciljem pridruživanja Alijansi okončali su doba bezbjednosti u Sjevernoj Evropi, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za radio-stanicu "Sputnjik".

Komentarišući proširenje NATO-a na zemlje Sjeverne Evrope, Zaharova je napomenula da SAD odavno "na marginama Bezbjednosne konferencije u Minhenu promovišu sve što uništava evropsku bezbjednost".

"Zapravo, to je ono što se dogodilo Sjevernoj Evropi. Neutralnost ovih zemalja garantovala im je `auru sigurnosti`. Potez da se one uvuku u NATO okončao je to doba", istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da američki zvaničnici nastavljaju da dolaze u Evropu sa sasvim drugog kontinenta da propovijedaju o bezbjednosnim pitanjima, vođeni oportunističkim interesima koji nemaju veze sa bezbjednošću Evrope, prenio je TASS.

Helsinki i Stokholm predali su zajedno zahtjeve za učlanjenje u NATO u maju prošle godine, ali je proces blokirala Ankara, koja zahtijeva da dvije nordijske zemlje izruče određene pojedince koje Turska tereti za terorizam i umiješanost u neuspjeli vojni puč u toj zemlji 2016. godine. Osim toga, Ankara zahtijeva da se ukine embargo na isporuku oružja Turskoj.

Kako bi se riješili pomenuti problemi, Turska, Finska i Švedska potpisale su memorandum u kojima se navode konkretni postupci za koje Ankara smatra da nordijske zemlje treba da završe.

Parlament Turske usvojio je u četvrtak, 30. marta, zakon o ratifikovanju protokola za članstvo Finske, koja je juče zvanično postala 31. članica NATO-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana