Zaharova: Odluka da se ne pregovara sa Tokijom ostaje na snazi

SRNA
Foto: Agencije

MOSKVA- Odluka Rusije da prekine pregovore sa Japanom u vezi sa formalnim potpisivanjem mirovnog sporazuma nakon Drugog svjetskog rata ostaje na snazi, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"To je ono od čega polazimo. Želim da napomenem da Vlada Japana, od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, drži otvoreno neprijateljski kurs prema Rusiji", rekla je Zaharova na brifingu.

Japanski premijer Fumio Kišida ponovio je juče da namjerava da potpiše mirovni sporazum sa Rusijom nakon što se riješi teritorijalni spor u vezi sa Kurilskim ostrvima.

Moskva je u martu 2022. godine saopštila da neće pregovarati sa Japanom o mirovnom sporazumu zbog neprijateljskih postupaka Tokija, podsjeća RIA Novosti.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum o formalnom okončanju sukoba nakon Drugog svjetskog rata zbog spora u vezi sa Kurilskim ostrvima. Kurilska ostrva, koja Japan naziva "sjevernim teritorijama", ostala su do danas glavni kamen spoticanja između dvije strane.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana