Zaharova: Napad na avion "Il-76" pokušaj da se vrati pažnja na ukrajinsku krizu

Srna
Foto: T

MOSKVA - Napad na ruski avion "Il-76" i druga ukrajinska zvjerstva su pokušaj Kijeva da vrati pažnju na ukrajinsku krizu, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Čineći ovakva zvjerstva, kijevski režim se nada da će da vrati iščezavajući interes svjetske zajednice za ukrajinsku krizu i da će navesti svoje sponzore ne samo da održe, već i da povećaju finansijsku podršku i isporuku oružja", navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, takvi "teroristički" napadi ne mogu da se izvršavaju bez materijala i političke podrške iz inostranstva, javio je TASS.

"Još jednom pozivamo sve odgovorne vlade i međunarodne strukture da ne stoje po strani, već da osude ove varvarske terorističke napade. Ovo je mogućnost za one koji tvrde da su civilizovani ili da žele da to budu, ali se žprozor mogućnostiž zatvara", dodala je Zaharova.

Ukrajinske snage su u srijedu, 24. januara, oborile ruski vojni transportni avion "Il-76" koji je prevozio zarobljene ukrajinske vojnike radi razmjene.

U incidentu su poginule 74 osobe, koliko je bilo u avionu, uključujući 65 ukrajinskih zarobljenika.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je incident terorističkim aktom i saopštilo da je Kijev znao za prevoz zarobljenika na razmjenu koja je trebalo da se izvrši na kontrolnom punktu Kolotilovka. Ministarstvo je saopštilo da je Ukrajina napala avion kako bi Kijev mogao da okrivi Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.

Ruska istražna komisija, koja se bavi teškim zločinima, saopštila je da je vojni transportni avion "Il-76" oboren juče u Belgorodskoj oblasti raketom "zemlja-vazduh" ukrajinske proizvodnje.

U saopštenju objavljenom u aplikaciji "Telegram", istražioci su naveli da je njihov "preliminarni" zaključak da je "iljušin" pogođen protivavionskim projektilom iz porodice raketa "zenit".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana