Zaharova demantovala da je Rusija gađala civilne objekte

GS
Zaharova demantovala da je Rusija gađala civilne objekte

MOSKVA - Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, demantovala je danas ukrajinske navode da su Oružane snage Rusije gađale civilne objekte 8. jula.

Ona  je rekla da su Oružane snage Rusije izvele grupni udar dalekometnim visokopreciznim oružjem na vojne objekte u Ukrajini.

Među njima su fabrike "Artjom", "Antonov", kao i projektni biro "Luč" u Kijevu, preduzeća "Dnepr" i "Južmaš" u Dnjepropetrovsku, fabrika teškog mašinskog inženjerstva u Kramatorsku, skladišta zapadnog naoružanja i vojne opreme u železari "Arcilor Mital" u Krivom Rogu i niz drugih objekata. Sve mete su pogođene, istakla je ona.

„Ponovo, kao što se to već više puta desilo sa ukrajinskom protivvazdušnom odbranom, njene rakete su skrenule sa kursa i pogodile stambene zgrade i društvene ustanove. Ovo se desilo i ovaj put. Već ima potvrda, uključujući i od brojnih svjedoka, da je jedna od zapadnih raketa protivvazdušnog raketnog sistema 'NASAMS' pogodila zgradu na teritoriji dječje bolnice "Ohmatdet" u Kijevu. Na Bankovoj su odmah počeli optuživati Rusiju za namjerno ubijanje djece“, rekla je Zaharova.

Istovremeno, dodala je ona, niko nije spomenuo da se pored oštećene klinike nalazi fabrika "Artjom", a na pješačkoj udaljenosti nalazi se kompleks zgrada Ministarstva odbrane Ukrajine i skladišta ukrajinskih oružanih snaga. 

"Naravno, niko nije rekao da banderine pristalice namjerno postavljaju sisteme protivvazdušne odbrane u stambena naselja, skrivajući se iza civila kao 'živog štita'. Kijevska hunta već dugo koristi čisto civilna preduzeća u vojne svrhe, pretvarajući ih ili u radionice za prikupljanje i popravku vojne opreme, ili u skladišta za zapadno oružje i vojnu opremu. Osim toga, i same ukrajinske oružane snage kriju se iza civila i objekata“, istakla je ona.

Postala je uobičajena praksa kada se na putničke vozove priključuju željeznički vagoni sa vojnom opremom i vojnim osobljem. Poštanski transport se takođe koristi za prevoz oružja.

„Sve ovo predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, koje zabranjuje korištenje civilnih objekata u vojne svrhe. Pokušaji režima Zelenskog da tragediju sa dječjom bolnicom u Kijevu iskoristi u propagandne svrhe još jednom potvrđuju njegovu neljudsku nacističku suštinu. Da bi održao vlast, kijevski režim je spreman na sve moguće zločine. On je ravnodušan prema sudbini i životima svojih sugrađana, uključujući i djece“, zaključuje Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana