Zabranjen marš neonacista u Sofiji

Srna
Zabranjen marš neonacista u Sofiji

SOFIJA - Vlasti u Bugarskoj zabranile su danas godišnji marš sa paljenjem baklji u Sofiji u čast pokojnog generala Hrista Lukova koji je predvodio pronacističku Uniju bugarskih nacionalnih legija tokom Drugog svjetskog rata.

Nekoliko sati prije skupa, državni tužilac je nazvao telefonom gradonačelnika Sofije i ministra unutrašnjih poslova “da bi osigurao zaštitu javnog reda i prava javnosti uoči marša za Lukova”.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, političke stranke i strane ambasade su osudili ovaj događaj, a njegove organizatore kritikovali zbog promovisanja rasizma, ksenofobije i antisemitizma.

Nacionalisti su se okupili ispred kancelarije tužilaštva da bi protestovali zbog restriktivnih mjera.

Jake policijske snage spriječile su okršaj između dvije strane.

Marš se održavao svake godine od 2003. godine, a vremenom je počeo da privlači nacionaliste i poštovaoce generala Hrista Lukova, koji je podržavao Njemačku tokom Drugog svjetskog rata. Njega su ubili pripadnici antifašističkog pokreta otpora.

Ovaj general je služio kao ministar rata od 1935. do 1938. godine i predvodio je pronacističku Uniju bugarskih legija od 1942. do smrti 1943. godine.

Organizatori demantuju da je Lukov bio antisemita ili da su oni neofašisti i insistiraju da je general bio ratni heroj i istinski bugarski patriota.

Oni tvrde da se potomci ubica Lukova plaše održavanja marša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana