Vrhovni sud SAD: Trampa djelimično štiti imunitet za djela počinjena tokom mandata

GS
Vrhovni sud SAD: Trampa djelimično štiti imunitet za djela počinjena tokom mandata

Vrhovni sud SAD odlučio je da bivši američki predsjednik Donald Tramp može zatražiti imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine radnje koje je poduzeo tokom svog predsjedničkog mandata kako bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Odluka suda vjerovatno će dodatno odložiti suđenje Trampu po optužbama u tom slučaju, prenio je Si-En-En.

Ovom odlukom Vrhovnog suda odbačena je odluka federalnog apelacionog suda donijeta u februaru ove godine kojom je utvrđeno da Tramp ne uživa imunitet za navodna krivična djela koja je počinio tokom svog predsjedničkog mandata kako bi poništio rezultate izbora 2020. godine.

Tramp je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsjednik SAD, uključujući optužbe koje se odnose na napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da spriječe Kongres da verifikuje pobjedu njegovog demokratskog rivala Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Tramp pozdravio odluku

Donald Tramp je pozdravio odluku i ocijenio je kao veliku pobjedu za Ustav i demokratiju.

- Velika pobjeda za naš Ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac, napisao je Tramp u objavi na svojoj platformi Truth Social. Trampov pravni tim nazvao je odluku suda - velikom pobjedom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana