Vrhovni sud presudio: Kanada duguje domorocima milijarde dolara

Tanjug
Vrhovni sud presudio: Kanada duguje domorocima milijarde dolara

OTAVA - Kanadski Vrhovni sud donio je presudu prema kojoj je vlada Kanada dužna da domorodačkim narodima isplati naknadu, procijenjenu na nekoliko milijardi dolara, zbog nepoštovanja sporazuma starog 174 godine.

Robinsonovi sporazumi, potpisani 1850. godine, dozvolili su britanskoj kruni da eksploatiše prirodne resurse na teritoriji na kojoj žive domorodačka plemena u zamjenu za finansijsku nadoknadu, koja je trebalo da se povećava ''s vremena na vrijeme'', u zavisnosti od porasta profita.

Tokom naredne 174 godine, zemlje i vode obuhvaćene ovim sporazumom donijele su ogroman profit kompanijama i značajne prihode za provinciju Ontario.

Ali 1874. godine, anuiteti su bili ograničeni na četiri dolara po osobi i nikada se nisu povećali, a nakon odlike suda, procjenjuje se da će domorocima biti isplaćeno nekoliko milijardi dolara, prenosi Gardijan.

Ova presuda ipak ne dodjeljuje naknadu od 126 milijardi kanadskih dolara za zaostala plaćanja narodu Anišanbe, za koju je ovo domorodačko pleme prethodno tužilo Ontario.

Sud u Ontariju je odluku o tom pitanju donio prošle godine, a Vrhovni sud je danas naložio da ta presuda mora ostati neobjavljena još šest mjeseci kako bi strane mogle da postignu sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana