Vrhovni sud potvrdio nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera

Srna
Vrhovni sud potvrdio nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera

MADRID - Vrhovni sud Španije potvrdio je naloge za hapšenje bivšeg katalonskog lidera i drugih optuženih za neuspješni pokušaj otcjepljenja regiona i pronevjeru, pošto je odlučio da se nedavno usvojeni Zakon o amnestiji ne primjenjuje na njih.

Odluka, na koju se može uložiti žalba, mogla bi da uništi krhku vladajuću špansku koaliciju predvođenu socijalistima i da ima lične implikacije na bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona, koji živi u Francuskoj u samonametnutom egzilu.

Zakon o amnestiji usvojen je 30. maja i trebalo je da pomiluje one koji su umiješani u pokušaj proglašenja nezavisnosti Katalonije od Madrida 2017. godine u zamjenu za podršku separatističkih partija novom mandatu premijera Pedra Sančeza nakon posljednjih opštih izbora.

Istražni sudija Pablo Ljarena rekao je u svom nalogu da će nastaviti da traži hapšenje Puđdemona i njegovih bivših zamjenika Antonija Komina i Luisa Puiga, koji su bili zaduženi za zdravstvo i kulturu Katalonije.

Povlačenje podrške Puđdemonove stranke Junts prijedlozima zakona, kao što je budžet za 2025. godinu, moglo bi da dovede Sančeza u nemogućnost da vlada i do novih izbora.

Političari i aktivisti uključeni u akciju osamostaljenja suočili su se sa optužbama među kojima su narušavanje javnog reda, neposlušnost i pronevjera.

Dva izuzetka napravljena su za pronevjeru, pa se amnestija ne odnosi na one koji su počinili krivično djelo sa namerom da se lično obogate ili ako je to uticalo na finansijske interese EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana