Vrhovna rada: Ratno stanje i opšta mobilizacija produženi za tri mjeseca

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini – dan 432. U Bahmutu i Marjinki su najžešće borbe, saopštio je ukrajinski Generalštab. Ruski načelnik saopštio da je granatirano selo u Brjanskoj oblasti, ali da nema žrtava. Ruski ministar odbrane pozvao da se udvostruči proizvodnja visokopreciznog oružja.

Železnjak: Ratno stanje i opšta mobilizacija produženi za tri mjeseca
Ratno stanje i opšta mobilizacija u Ukrajini produženi su za 90 dana, saopštio je ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak.

"Uslovi ratnog stanja i mobilizacije u Ukrajini produženi su od 20. maja 2023. godine u 4.30 časova za 90 dana, odnosno do 18. avgusta 2023. godine", napisao je Železnjak na "Telegramu".

On je podsjetio da je ovo sedmo produženje ratnog stanja koje je izglasao ukrajinski parlament Vrhovna rada, javio je TASS.

Ratno stanje u Ukrajini proglašeno je 24. februara prošle godine, a ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski naredio je opštu mobilizaciju dan kasnije.

Zelenski je juče predao Vrhovnoj radi prijedlog za produženje ratnog stanja i opšte mobilizacije za tri mjeseca. 

Putin: Učinićemo sve za normalan život u novim oblastima
Ruske vlasti učiniće sve što je u njihovoj moći da vrate život u normalu u novim oblastima Ruske Federacije, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Grade se i obnavljaju putevi, kao i stambeni, edukativni, zdravstveni i energetski objekti. Priprema se industrijska i poljoprovredna proizvodnja. Naravno, nastavićemo da se dosljedno bavimo ovim pitanjima kako bi se život u gradovima i selima u tim oblastima mogao vratiti u normalu", rekao je Putin.

On je naglasio da se, uprkos svim poteškoćama, radi "veliki posao" u Donbasu i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, javio je TASS. 

Danska donira Ukrajini 228 miliona evra za vojne potrebe

Danska će donirati Ukrajini 1,7 milijardi danskih kruna (228 miliona evra) za vojne svrhe, rekao je ministar odbrane te nordijske zemlje Troels Lund Polsen.

Ministar je takođe rekao da će Danska smanjiti broj vojnika u Iraku počevši od početka 2024. zato što će se fokusirati na baltičke zemlje.

Kremlj: Ne znamo ništa o misiji Vatikana za rješavanje sukoba u Ukrajini

Kremlj nije upoznat sa misijom Vatikana da pomogne u rešavanju ukrajinske krize, o čemu je govorio papa Franja, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne znamo ništa o tome", odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li Kremlj zna nešto o misiji, prenose RIA Novosti.

Papa Franja je u nedjelju, tokom povratka iz Mađarske u Vatikan, rekao novinarima u avionu da je Vatikan uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini, u pokušaju da se okonča sukob između Ukrajine i Rusije.

"Voljan sam da uradim sve što treba da se uradi. Postoji misija koja je u toku, ali nije javna. Kada bude vrijeme, otkriću je", rekao je papa Franja.

Kremlj: Vašington nije imao načina da dođe do podataka o našim žrtvama

Kremlj je odbacio američku procjenu ruskih vojnih žrtava u Ukrajini, ističući da Vašington nije imao načina da dođe do tačnih podataka.

Bela kuća je u ponedjeljak ocijenila da je u ruskoj vojsci bilo 100.000 žrtava u posljednjih pet mjeseci, uključujući više od 20.000 mrtvih.

Rusija je posljednji put javno objavila sopstveni broj gubitaka u septembru, kada je to rekao ministar odbrane Sergej Šojgu. Tada je, naime, rekao da je stradalo 5.937 ruskih vojnika.

Moskva: Nismo obaviješteni o sastanku o izvozu žita preko Crnog mora

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije dobilo nikakve informacije o sastanku sa predstavnicima Turske i Ukrajineda gdje bi se razgovaralo o produćenju važenja spotazuma o izvozu žita preko Crnog mora, prenosi Tas.

Šojgu je pozvao da se udvostruči proizvodnja visokopreciznog oružja

Rusija bi trebalo da udvostruči proizvodnju visokopreciznog oružja u najkraćem mogućem roku, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Istakao je da su ukrajinske trupe u aprilu izgubile 430 tenkova i drugih oklopnih vozila, 277 dronova i osam aviona, rekao je Šojgu tokom tematske konferencije Ministarstva odbrane Rusije, prenose RIA Novosti.

Naši vojnici su uništili osam letjelica, 277 bespilotnih letelica, 430 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 18 višecijevnih raketnih sistema, 225 artiljerijskih oruđa i minobacača, istakao je Šojgu govoreći o gubicima neprijatelja u aprilu.

Ruski ministar je procijenio gubitke Oružanih snaga Ukrajine za mjesec na više od 15.000 vojnika.

Ruske oružane snage su aktivne duž cijele linije dodira. Uprkos vojnoj pomoći zapadnih zemalja bez presedana, neprijatelj trpi značajne gubitke. Samo u posljednjih mjesec dana izgubili su više od 15.000 ljudi, rekao je Šojgu.

Rojters: Pregovori o izvozu žita preko Crnog mora zakazani za sutra

Pregovori o bezbjednom izvozu žita preko Crnog mora uz posredovanje UN zakazani su za sutra, uz učešće svih strana, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik.

Razgovori su zakazani za sutra. Sve strane su uključene... Nadamo se da će biti rezultata, rekao je Rojtersu neimenovani izvor.

Rusija, koja je napala Ukrajinu u februaru prošle godine, najavila je da neće dozvoliti da sporazum dogovoren prošlog jula bude produžen poslije 18. maja, jer nisu ispunjeni njeni zahtjevi za olakšavanje izvoza ruskih žitarica i đubriva.

Kijev: Najžešće borbe kod Bahmuta i Marjinke

Ukrajinska vojska je za dan odbila 41 napad, a u Bahmutu i Marjinki su najžešće borbe, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Kako se navodi u saopšenju, na Severskom i Slobožanskom pravcu neprijatelj je izveo vazdušni udar na naselje Lizunovka u Černigovskoj oblasti, a ubijeno je dete. Granatirana su naselja Leonovka, Krasni Hutor, Karpoviči, Gremjač i Novgorod-Severski u Černigovskoj oblasti.

Izvršeni su i napadi na mjesta Seredina-Buda, Šostka, Hodino, Iskriskovščina, Volfino i Satki u Sumskoj oblasti, kao i Udi, Goptovka, Strelka i Dom Harkovske oblasti.

U pravcu Kupjanska, iz artiljerije i minobacača gađana su naselja Figolovka, Zapadnoe, Liman Pervi, Kislovka, Kupjansk, Krahmalno i Berestovoe u oblasti Harkov.

Ruski načelnik: Ukrajinske snage granatirale selo u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske snage granatirale su selo u ruskoj Brjanskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je lokalni načelnik u objavi na društvenim mrežama.

"Jutros su Oružane snage Ukrajine granatirale selo Kurkoviči u Starodupskom opštinskom okrugu", naveo je na Telegramu guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz.

Žrtava, ističe, nije bilo, a kao rezultat granatiranja u jednom od domaćinstava izbio je požar. Sve hitne službe su na licu mjesta.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana