Volodin: Uprkos pritiscima robna razmjena Rusije i Srpske porasla za 57 odsto

Srna
Foto: Duma.gov.ru

MOSKVA - Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin rekao je danas predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću da razumije teške uslove u kojima se razvijaju međusobni odnosi i ukazao na ogroman pritisak Vašingtona na Srpsku, ali je istakao i rast robne razmjene od 57 odsto u prošloj godini.

Volodin je zahvalio narodu Republike Srpske na odnosu i stavu prema Rusiji.

"Razumijemo teške uslove u kojima se razvijaju naši odnosi. Iz Vašingtona se vrši ogroman pritisak na Republiku Srpsku, na one ljude koji vode politiku u interesu svojih građana. Ovo se ne sviđa onima koji su bombardovali Beograd i pokušavaju da slome cijeli svijet i da od njega naprave koloniju jedne zemlje. To ne možemo dozvoliti", rekao je Volodin.

Sagovornici su ocijenili na sastanku u Moskvi da se odnosi Rusije i Srpske razvijaju zahvaljujući aktivnoj poziciji i interakciji lidera dva naroda i da je, u okviru parlamentarne dimenzije, neophodno pratiti ovu dinamiku odnosa.

Volodin  navodi da bi poslanici trebalo da naprave zakonski okvir za odluke predsjednika Vladimira Putina i Milorada Dodika, a koje čekaju građani Ruske Federacije i Republike Srpske, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH na "Fejsbuk" stranici.

"Zalažemo se za razvoj saradnje u svim oblastima naših odnosa i s tim u vezi predlažemo da razmotrimo nove formate", predložio je Volodin, napominjući da bi između Državne dume i Narodne skupštine mogla da bude formirana međuparlamentarna komisija visokog nivoa, te potpisan sporazum o saradnji, što je Stevandić podržao i prihvatio poziv Volodina da ponovo posjeti Rusiju.

Volodin je istakao da, uprkos izazovima i problemima, treba raditi još efikasnije.

"I s tim u vezi, moramo izraziti zahvalnost našim drugovima, prijateljima iz Narodne skupštine, narodu Republike Srpske na njihovom odnosu i stavu. Nije im bilo lako da dođu", naglasio je Volodin i dodao da je ovo prva inostrana posjeta predsjednika Narodne skupštine na ovoj funkciji.

Volodin je podcrtao da se Rusija zalaže za pravedan svjetski poredak, multipolarni svijet, a da se oni koji žele da zadrže svoju hegemoniju protive ovom pristupu, čineći sve da zadrže svoj monopol.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske posjetila je danas, drugog dana zvanične posjete Ruskoj Federaciji, moskovski Državni institut za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Rusije i razgovarala sa rektorom instituta Anatolijem Torkunovom.

Nakon sastanka, Stevandić je održao predavanje na sjednici Balkanskog kluba Naučnog studentskog društva pod nazivom: "Međunarodni ugovori kao garanti očuvanja mira u svijetu - Da li selektivno provođenje ugovora narušava ulogu UN-a i ugrožava mir i stabilnost današnjeg svijeta"?

Obraćajući se studentima, Stevandić je rekao, da je uspostavljanje međunarodnog poretka oličenog nekada u Ligi naroda, a danas u Ujedinjenim nacijama imalo za cilj prevenciju velikih sukoba, ali da nisu imali moć da ih potpuno spriječe.

"Liga naroda se raspala zbog popuštanja interesima jačih, a jednako se danas rasklimala i uloga UN-a. Ako ne bude velikog reseta i povratka ravnoteže, UN će krenuti putem koji je prošla Liga naroda. Problem je što reset odnosa u svijetu i povratak međunarodnog pravnog, a samim tim i pravednijeg poretka, treba omogućiti bez rata" dodao je Stevandić.

Stevandić: Niko nema pravo da nameće odluke

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je na sastanku u Moskvi sa prvim zamjenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimirom Genadijevičem Titovim zaključeno da niko nema pravo da nameće odluke, niti da traži da se odlučuje po diktatu, i da Republika Srpska vodi svoju politiku.

"Republika Srpska vodi svoju politiku koja sa ruskom politikom ima saglasnost po pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srpske, što je Rusija pokazala svojim glasanjem u UN i demonstracijom svoje volje u Savjetu za sprovođenje mira", izjavio je Stevandić nakon sastanka kome je prisustvovala i delegacija parlamenta Srpske.

On je odbacio bilo kakva podmetanja da Republika Srpska predstavlja rusku platformu ili da pravi neku antievropsku priču i dodao da je Srpska ostala vjerna ideji pristupanja EU, što je naišlo na razumijevanje i poštovanje s ruske strane, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

Stevandić se osvrnuo na rezolucije Evropskog parlamenta koje se predstavljaju kao obavezujuće, ističući da se generiše priča o evropskim vrijednostima kako bi se opravdalo uvođenje sankcija Rusiji.

"Srpska nema obavezu da se usaglasi sa rezolucijama, jer one su promjenljivog karaktera. Evropska politika i njene vrijednosti mogu se brzo promijeniti, dok su, s druge strane, nepromjenljive vrijednosti koje mi njegujemo, a odnose se na vojnu i političku neutralnost, na porodične vrijednosti i na zadržavanju mogućnosti da sami donosimo odluke o svojoj sudbini, a da pri tom ne nanosimo nikakvu štetu ni BiH ni EU, ni bilo kojoj zemlji koja trenutno ima pogoršane odnose sa Rusijom", zaključio je Stevandić.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju predvodi Stevandić razgovarala je sa Genadijevičem o aktuelnom političkom trenutku i njegovom uticaju na bilateralne odnose između Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

Delegaciju, pored Stevandića, čine i narodni poslanici Igor Žunić, Darko Banjac i Dragomir Vasić.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana