Borelj poziva na ubrzano slanje tenkova Kijevu

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini 357. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta. NATO navodi da Vladimir Putin sprema nove napade i najavljuju jačanje vojne pomoći Ukrajini. Kijev poručuje da su mu prioritet borbeni avioni. Američki ministar odbrane Lojd Ostin navodi da Moskva uvodi niz novih trupa na bojno polje. Norveška šalje Ukrajini osam "leoparda 2"

Ukrajina pokreće zajedničku proizvodnju granata sa jednom zemljom NATO

Ukrajinska fabrika namijenskih proizvoda Ukroboronprom saopštila je danas da je sa jednom srednjoevropskom državom članicom NATO pokrenula zajedničku proizvodnju artiljerijskih granata i drugog naoružanja i vojne opreme.

Iz Ukroboronprom nisu željeli da kažu o kojoj je državi riječ, ali potvrđeno je da je započeta proizvodnja minobacačkih granata kalibra 120 milimetara koje se koriste u velikom broju za borbu sa ruskim snagama, prenosi Rojters.

"Uskoro ćemo vam pokazati i drugo naoružanje proizvedeno u saradnji sa partnerskim zemljama", rekla je portparolka Ukroboronproma Natalija Sad na brifingu za novinare i dodala da je riječ o nastavku integracije Ukrajine u kooperativne proizvodne lance Sjevernoatlantske alijanse.

Borelj poziva na ubrzano slanje tenkova Kijevu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je zemlje bloka da se pridruže Njemačkoj u slanju tenkova Ukrajini, nakon medijskih izvještaja da su Danska i Holandija rekle da neće isporučiti borbene tenkove "Leopard dva", kao što je to učinio Berlin.

"Zemlje moraju da isporuče što je moguće više tenkova i što je brže moguće. Bilo bi veoma razočaravajuće ako, nakon toliko vremena upirući prstom u Njemačku da ništa nije uradila, ove zemlje sada ne slijede njen primjer", rekao je Borelj za njemačku televiziju "Feniks".

Pozivajući se na izvore, list "Velt" objavio je danas da su vlade Holandije i Danske odustale od odluke da pošalju tenkove "Leopard dva" u Ukrajinu.

"Znam da u vojskama EU ima na stotine tenkova, neke od njih treba renovirati, ali onda to morate da uradite, i to brzo, jer će na proljeće biti kasno", dodao je on.

Volas: Rusija angažovala 97 odsto svoje vojske u Ukrajini

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je danas da se skoro cjelokupna ruska vojska, 97 odsto svih kapaciteta, nalazi u Ukrajini, ali da ne može da probije ukrajinske linije.

Vidimo da se ruska vojska trudi da napreduje, rekao je Volas za BBC.

Načelnik ukrajinske Vojne obavještajne službe Kirilo Budjanov je ranije u intevjuu za Vašington post izjavio da se u Ukrajini trenutno bori 326.000 ruskih vojnika.       

Habek: Odluka o isporuci tenkova Kijevu donesena prekasno

Isporuka njemačkih tenkova "leopard jedan" i "leopard dva" Ukrajini donesena je "malo prekasno", jer ističe vrijeme pred očekivanu rusku ofanzivu, izjavio je zamjenik njemačkog kancelara Robert Habek.

"Mi odlukom da pošaljemo tenkove činimo ono što možemo. Malo prekasno, ali je gotovo. Svi očekuju strašnu rusku ofanzivu. Veliki je pritisak vremena", rekao je Habek za njemački list "Cajt".

On je dodao da Njemačka nije spremna za debatu o slanju borbenih aviona za koje Ukrajina tvrdi da su joj neophodni u ratu protiv Rusije.

Rojters podsjeća da Njemačka ne posjeduje američke avione "F-16" koji se često pominju u kontekstu slanja letjelica Ukrajini.

EK predlaže sankcije iranskim entitetima

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Strazburu da će EU predložiti sankcije usmjerene protiv iranskih entiteta koji su uključeni u rat u Ukrajini.

"Prvi put predlažemo sankcije protiv iranskih entiteta, među kojima su i oni koji su povezani sa Revolucionarnim gardama", rekla je fon der Lajen, prenosi Rojters.

Ukrajina: Odbijeni ruski napadi u Luganskoj oblasti

Ukrajinske snage odbile su neke ruske napade u Luganskoj oblasti, ali je u situacija u tom regionu i dalje teška, saopštio je kabinet predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Rusija je ranije danas navela da su njene trupe probile dve utvrđine linije ukrajinske odbrane na istočnom frontu, ističući da su se ukrajinske snage povukle pred ruskim napadima u Luganskoj oblasti.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika u saopštenju nije pominjala povlačenje ukrajinskih snaga, ali je navela da je situacija u toj oblasti i dalje teška.

Kijev pozvao UN i Tursku da spriječe rusko ometanje isporuke žita

Ukrajina je pozvala Ujedinjene nacije i Tursku da izvrše pritisak na Rusiju kako bi prestala sa ometanje isporuka ukrajinskog žita, prenosi Rojters.

Britanska agencija podsjeća da su posle šestomjesečne blokade zbog rata, tri ukrajinske luke ponovo počele sa isporuka žitarica u skladu sa sporazumom koji su u julu prošle godine potpisali Moskva i Kijev, uz posredovanje UN i Turske.

Ukrajina je, međutim, u više navrata optuživala Rusija da ometa isporuke žita, dok je Rusija te optužbe odbacivala, ističući da ispunjava sve obaveze iz takozvanog žitnog sporazuma.

Dva najviša ukrajinska zvaničnika su, međutim, u zajedničkom saopštenju istakla da je "Ukrajina duboko zabrinuta zbog destruktivnih akcija Rusije", koje rezultiraju odlaganjem rada žitnog koridora i"opstrukcijom crnomorske inicijative za žito".

Volas: Britanija obučava Ukrajince da se bore na "zapadni" način

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je da ta zemlja obučava ukrajinske snage da se bore na "zapadni način", odnosno da koristi manje municije za razliku od sovjetskog načina borbe.

Britanija sa drugim zapadnim saveznicima obučava ukrajinske vojnike, istovremeno im obezbeđujući oružje i municiju u borbi protiv Rusije, podsjeća Rojters.

"Ukrajina koristi velike količine municije da bi se odbranila. Delom ih zato obučavamo da se bore na zapadni način", rekao je Volas.

Na pitanje da li bi zapadni saveznici trebalo da isporuče Kijevu borbene lovce, Volas je objasnio da obuka za korišćenje borbenih aviona podrazumeva dugotrajnu obuku pilotu i značajnu podršu posade.

Ministar je rekao da bi Britanija Ukrajini mogla da pruži podršku u vidu isporuke protivvazdušnih raketa.

Brisel: Rusija mora da plati obnovu Ukrajine

Evropska radna grupa će biti formirana da iskoristi zamrznuta ruska sredstva za rekonstrukciju Ukrajine, saopšteno je iz švedske misije koja trenutno presjedava EU.

Grupa će izvesti legalnu, finansijsku, političku, ekonomsku analizu o mogućnostima korišćenja zamrznutih ruskih sredstava", navela je švedska misija, prenosi Si-En-En.

U saopštenju se dodaje da dio posla grupe uključuje dobijanje "jasnije slike" o tome gdje se nalaze državna ruska sredstva i njihova ukupna vrijednost.

"Rusija mora da plati rekonstrukciju Ukrajine. U isto vrijeme, ovo postavlja neka teška pitanja. Mora sve da se uradi u skladu sa EU i međunarodnim pravom. Trenutno ne postoji konkretan model", rekao je švedski premijer Ulf Kristerson.

Generalni direktor švedskog Nacionalog menadžmenta za trgovinu Anders Anhlid presedavaće radnom grupom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana