Vojvodstvo Kornvol princa Vilijama ugrožava biznis uzgoja ostriga

Tanjug
Vojvodstvo Kornvol princa Vilijama ugrožava biznis uzgoja ostriga

LONDON - Vojvodstvo Kornvol, imanje princa od Velsa, planira da postepeno ukine pacifičke farme ostriga na svojoj teritoriji, u cilju zaštite autohtonih vrsta, što je izazvalo zabrinutost lokalnih proizvođača da bi to moglo dovesti do gašenja nekih farmi ostriga.

Vojvodstvo je poručilo proizvođačima pacifičkih ostriga da će morati da pređu na sporije rastuće domaće vrste, međutim, mnogi od uzgajivača vjeruju da je to neizvodljivo jer će, kako ističu, dovesti do gubitka posla, piše britanski Tajms. 

Pacifičke ostrige, koje potiču sa pacifičke obale Japana, uvedene su u Britaniju 1960-ih da bi se povećale zalihe. Njima je potrebno dve godine da narastu da bi se mogle koristiti u ishrani, za razliku od domaćih ostriga, kojima je potrebno četiri godine. 

Odjeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (DEFRA) razmatra uvođenje mjera kontrole za farme ostriga. 

Sa opadanjem populacije autohtone ostrige, pacifička ostriga, koju je DEFRA kategorisala kao "neautohtonu i invazivnu", postala je sveprisutna i dominantna na britanskoj obali. 

Entoni Mangnal, konzervativni poslanik iz Totnesa, optužio je vojvodstvo da pretjeruje, napominjući da domaće ostrige slabije rastu u britanskim vodama, posebno u Devonu. 

"Mislim da u mojoj izbornoj jedinici uopšte ne uzgajaju domaće ostrige, jer one izumiru. Naravno, nema sumnje da su pacifičke ostrige invazivne. Ali one su toliko rasprostranjene da su postali naturalizovane", dodao je lokalni zvaničnik.

On kaže da bi odluka vojvodstva da postepeno ukine uzgoj pacifičkih ostriga "zatvorila tri do četiri preduzeća" u njegovoj izbornoj jedinici i uticala na "stotine drugih širom zemlje".

Službenik za očuvanje mora u Korvol vajldlajf trast-u Mat Slejter rekao je da su brojke prilično zastrašujuće, jer pre pet godina, kako je naveo, pacifičkih ostrga uopšte nije bilo u ispitivanim oblastima, "a sada ih nalazimo na hiljade". 

"Postoje ostrige koje rastu na ostrigama, formirajući velike grebene," dodao je on.

Na teritoriji Vojvodstva Kornvol postoje tri farme ostriga na kojima se postepeno ukida uzgoj pacifičkih ostriga. 

"Vojvodstvo ohrabruje uzgoj domaćih ostriga i blisko sarađuje sa  vlasnicima licenci tokom ovog perioda tranzicije", rekao je portparol vojvodstva i dodao da je pacifička ostriga invazivna alohtona vrsta u Velikoj Britaniji, ali ujedno i važna vrsta za industriju akvakulture sa potencijalom za rast.

"Regulatori razmatraju mjere kontrole na postojećim farmama za smanjenje rizika za naša zaštićena morska područja. U oblastima u kojima pacifičke ostrige još nisu previše zastupljene, a širenje vrste i dalje može biti usporeno, ne podržavamo nove ili proširene farme", poručio je portparol vojvodstva Kornvol.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana