Vojna pobjeda ili pregovori: Šta Evropljani misle o kraju rata u Ukrajini

Tanjug
Vojna pobjeda ili pregovori: Šta Evropljani misle o kraju rata u Ukrajini

LONDON - Pregovori sa Rusijom, za razliku od potpune vojne pobjede Ukrajine, u većini evropskih zemalja smatraju se najvjerovatnijim ishodom rusko-ukrajinskog rata, pokazala je anketa Evropskog savjeta za spoljne odnose (ECFR) sprovedena u 15 zemalja.

Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju, ali evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno ne da bi se postigla potpuna pobjeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Ukrajine u budućim pregovorima sa Rusijom.

ECFR je anketirao 19.566 ljudi u 15 zemalja u prvoj polovini maja 2024. Anketa ovog istraživačkog centra prvi put  sprovedena i u Ukrajini, pokazala je da je tamo podrška ratu i pobjedi jaka, uprkos pričama o slabljenju morala, prenosi Gardijan.

Ukupno 34 odsto Ukrajinaca kaže da ima "veliko povjerenje" u ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, dok mu još 31 odsto veruje "prilično".

Na pitanje o najvjerovatnijem ishodu rata, 58 odsto Ukrajinaca je predvidjelo pobjedu Ukrajine, 30 odsto je reklo da će se završiti sporazumom, a samo 1 odsto očekuje da će Rusija izaći kao pobjednik.  Ali većina je više volela da ustupi teritoriju nego da se odrekne suvereniteta, definisanog pravom na pridruživanje NATO-u i EU.

Unutar 14 ispitanih evropskih zemalja, samo je u Estoniji preovladavalo mišljenje (38 odsto) da će Ukrajina odmah dobiti rat.

S druge strane, najveći broj anketiranih u Švedskoj i Poljskoj smatra da Evropa treba da pomogne Ukrajini da se bori dok ne povrati svu teritoriju, dok većina u  Italiji, Grčkoj i Bugarskoj misli da je loša ideja povećati snabdijevanje Ukrajine oružjem.

Prema anketi, Italija je najveća evropska sila koja najmanje podržava Ukrajinu. U većini evropskih zemalja, najveći je broj onih koji su i dalje za slanje velike količine oružja Ukrajini, čak i ako se se time samo jača pregovaračka pozicija Kijeva.

Istraživanje je pokazalo da u Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Švajcarskoj, nedostaje nacionalni konsenzus o ratu i ulozi EU, a ni u jednoj zemlji nije bilo podrške za slanje trupa u Ukrajina.

Ukupno 69 odsto Ukrajinaca reklo je da je potrebno više oružja da bi se odbranila, a 75 pet odsto njih smatra da je uloga EU pozitivna i da je članstvo u EU neophodno za pobjedu u ratu.

Takođe, 88 odsto anketiranih građana Ukrajine rangiralo je Veliku Britaniju kao "najpouzdaniju" u podršci Kijevu, dok je na drugom mjestu Litvanija (77 odsto).

Trećina Ukrajinaca izrazila je zabrinutost da će SAD sklopiti mirovni sporazum sa Rusijom bez uključivanja Kijeva.

Anketa pokazuje da francuski predsjednik Emanuel Makron nije uspeo da ubedi Francuze da ga prate u čvršćoj proukrajinskoj poziciji. Jedna trećina ispitanika u toj zemlji je bila za podršku Ukrajini u povratku izgubljene teritorije, druga trećina podržava pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom, dok posljednja trećina nema stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana