Najmoćniji čovjek Libana ubijen u napadu u kojem je bačeno 80 tona bombi

Anadolija, Agencije
Najmoćniji čovjek Libana ubijen u napadu u kojem je bačeno 80 tona bombi

ANKARA - Izraelska vojska objavila je da je ubila generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha u vazdušnom napadu na regiju Dahieh na jugu Bejruta.

Portparol Izraelske vojske je objavio da je Nasralah “likvidiran” tokom operacije usmjerene na centralnu komandu Hezbolaha koja se nalazi ispod stambene zgrade u južnom predgrađu Bejruta.

Objasnio je da je vazdušni napad izveden uz “precizne obavještajne podatke vojne obavještajne agencije”, ciljajući lokaciju na kojoj je Hezbolahovo vodstvo navodno koordiniralo napade na Izrael.

Dodao je da je operacija rezultirala i smrću Ali Karkija, vođe Hezbolahovog južnog fronta, i nekoliko drugih komandanata Hezbolaha.

Izraelski dnevni list “ Yedioth Ahronoth” objavio je da je vođa Hezbolaha Nasralah ubijen u vazdušnom napadu u kojem je bačeno 80 tona bombi na njegovu lokaciju u južnom predgrađu Bejruta.

-Preko 80 tona eksploziva, uključujući bombe za razbijanje bunkera, korišćeno je za napad na komandni bunker Hezbolaha u kojem je ubijen Hasan Nasralah - objavio je “ Yedioth Ahronoth ”.

Hezbolah još nije komentarisao ove tvrdnje.

Nasralah je služio kao 3. generalni sekretar Hezbolaha, a naslijedio je Abasa al-Musasa kojeg su ubile izraelske snage u februaru 1992. godine.

Izrael od ponedjeljka napada Liban. Ubijeno je više od 700 ljudi, a ranjeno skoro 2.200, prema podacima koje je objavilo libansko Ministarstvo zdravlja.

Nasralah godinama nije viđen u javnosti zbog straha da će ga Izrael ubiti. Nasralaha mnogi smatraju najmoćnijom osobom u Libanu, sa čak 100.000 boraca na raspolaganju.

Članovi šiitske političke i vojne frakcije su takođe poslanici u parlamentu.

Nasralah je rođen u Beirutu 1960. godine u siromašnoj šiitskoj porodici u siromašnom predgrađu Beiruta, Šaršabuku.

Nakon raseljavanja u južni Liban, studirao je teologiju i bio je opisan kao pobožni i motivisani student islama.

Pridružio se Hezbolahu 1982. godine, kada je grupa formirana, nakon njegovog učešća u pokretu Amal, političkoj i paravojnoj organizaciji.

Nakon što se uzdigao kroz njegove redove, 64-godišnjak je vodio Hezbolah u sukobima sa Izraelom i učestvovao u sukobu u susjednoj Siriji.Pod njegovim vođstvom, grupa je transformisana u regionalnu vojnu i političku silu.

Nasralah je zacementirao Hezbolah kao najvećeg neprijatelja Izraela, tražeći dublje saveze sa šiitskim vejrskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama poput Hamasa.

Nasralah ima bezbroj sljedbenika širom arapskog i islamskog svijeta, ali ga u većem dijelu Zapada smatraju ekstremistom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana