Voditelj Bi-Bi-Sija pozvao na ubistvo Trampa

Agencije
Voditelj Bi-Bi-Sija pozvao na ubistvo Trampa

VAŠINGTON - Voditelj Bi-Bi-Sija Dejvid Aronovič pozvao je na "ubistvo" bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u objavi na Iksu, da bi zatim objavu izbrisao uz tvrdnje da je to trebalo da bude "satira".

-Da sam na mjestu Bajdena, požurio bih i naložio da ubiju Trampa na osnovu toga da on predstavlja prijetnju po bezbjednost Amerike - napisao je narator programa "Brifing rum" u obrisanoj poruci.

U objavu je bio uključen hešteg #SCOTUS, koji ukazuje da je komentar izazvan potvrdom Vrhovnog suda SAD da bivši predsjednici imaju "apsolutni imunitet" od krivičnog gonjenja za svoje zvanične postupke.

Aronovič je bio primoran da izbriše objavu nakon reakcije na mreži, a u naknadnoj poruci je tvrdio da je optužen za podsticanje nasilja od strane "gomile krajnjih desničara". Voditelj je insistirao da je njegov tvit "očito" bio "satira".

U ponedjeljak je Vrhovni sud SAD presudio da prema američkom "sistemu odvojenih ovlašćenja, predsjednik ne može biti krivično gonjen zbog vršenja svojih osnovnih ustavnih ovlašćenja, i da ima pravo na barem pretpostavljeni imunitet od krivičnog gonjenja za svoja službena djela".

U intervjuu za "Foks njuz digital", Tramp je rekao da je presuda o predsjedničkom imunitetu "velika pobjeda" za američki "Ustav i demokratiju". Predsjednik Bajden kritikovao je presudu Vrhovnog suda, pozivajući građane da joj se usprotive.

Američki savezni tužioci optužili su Trampa po četiri krivične tačke u vezi sa predsjedničkim izborima 2020. godine, tvrdeći da je učestvovao u "zavjeri" za poništavanje rezultata.

Presuda Vrhovnog suda i dalje daje pravo nižim sudovima da održavaju dokazne rasprave kako bi utvrdili da li su radnje službene ili nezvanične. Imunitet od krivičnog gonjenja se ne odnosi na djela koja je neki predsjednik učinio van svoje funkcije.

Tramp je više puta isticao da su optužnice protiv njega politički motivisane, nazivajući to "lovom na vještice" koji su pokrenuli Bajden i njegova administracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana