Prve projekcije: Vodi ljevičarska koalicija, Makron drugi, Le Penova zadnja

Srna
Foto: Tanjug

PARIZ - Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mjestu se nalazi ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mjesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsjednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mjesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na posljednjem mjestu uz očekivanih 120-150 mjesta, prenosi Rojters.

Birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora zatvorena su u 20.00 časova.

Do 17.00 časova na birališta je izašlo 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u posljednje 43 godine, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U drugom krugu parlamentarnih izbora moglo je da glasa oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove.

Danas se glasalo za 501 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mjesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka “Preporod” Makrona, zauzela je treće mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana