Vodeće grupe Evropskog Parlamenta složne da fon der Lajen bude šefica

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je danas da su se tri glavne centrističke grupe u Evropskom parlamentu (EP) složile da Ursula fon der Lajen postane šefica EP.

“Ne možemo sebi da dozvolimo da se 'razvlačimo' u ovim teškim vremenima. Građani ne očekuju svađu oko mjesta, već brz rad evropskih institucija”, rekao je on, prenosi Rojters.

U govoru u njemačkom parlamentu, ocjenjujući posljedice ovomjesečnih izbora za EP, Šolc je rekao da su se tri najveće grupe u EP, koju čine Evropska narodna stranka (EPP), Ljevičari i  Evropski konzervativci i reformisti (ECR), takođe složile da bivši portugalski premijer Antonio Kosta treba da predsjedava sastancima nacionalnih lidera EU, a da estonska premijerka Kaja Kalas bude šefica spoljne politike EU.

Ranije danas, italijanska premijerka Đorđa Meloni kritikovala je plan da se prva mjesta u EU podjele između tri glavne grupe, rekavši da je time ignorisan uspjeh desničarskih partija na izborima za EP.

Njena konzervativna partija “Braća Italije” ne sjedi ni u jednoj od tri glavne grupe u EP.

Šolc je rekao da su izbori za Evropski parlament pokazali kako su višestruke krize, od pandemije koronavirusa do ruske invazije na Ukrajinu i rata na Bliskom istoku, slomile povjerenje u EU i nacionalne vlade.

“Moramo osigurati da povjerenje ponovo poraste u Njemačkoj i Evropi, i u mnogim zemljama širom svijeta. To znači pružanje stvarnih rješenja, a ne samo protivljenje problemima kao što su populisti”, napomenuo je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana