Vode se ulične borbe u Bahmutu

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA,KIJEV- Rat u Ukrajini – 373. dan. Vode se presudne borbe za Bahmut. Okršaja ima duž cijele linije fronta. Ukrajinska vojska je ponovo gađala Donjeck i Lugansk. Poslije naređenja ukrajinskih vlasti, u toku je evakuacija stanovništva iz Kupjanska. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupacije trupa Istok na području južnog Donjecka.

Njemački "Rajnmetal" želi da otvori fabriku tenkova na teritoriji Ukrajine

Njemački proizvođač oružja "Rajnmetal" pregovara sa Kijevom o otvaranju fabrike tenkova na tlu Ukrajine, a šef ove kompanije Armin Paperger izjavio je da su razgovori sa Ukrajinom "obećavajući" i da se nada da će odluka biti donijeta "u naredna dva mjeseca."

"Fabrika Rajnmetala može da se izgradi u Ukrajini za oko 200 miliona evra", rekao je Paperger, dodavši da takva fabrika "može da proizvede do 400 borbenih tenkova tipa Panter godišnje", prenosi Špigl.

Šef "Rajnmetala" je uveren da se fabrika na tlu Ukrajine može zaštititi od ruskih vazdušnih napada.

Paperger tvrdi da saveznici Kijeva u ovom trenutku šalju dovoljno oružja za odbranu Ukrajine, ali da ta količina oružja nije dovoljna da Ukrajina ponovo zauzme sve svoje teritorije.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajini je za pobjedu u ratu potrebno između 600 i 800 tenkova.

Rat će vjerovatno trajati godinama, zaključio je Paperger.

Moskva: Ruske snage oborile tri ukrajinska helikoptera Mi-8

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihova vojska za dan oborila tri ukrajinska vojna helikoptera Mi-8, u oblastima naselja Suvorovo u Donjecku i Pokrovskoje u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i kod sela Novoselivka u Zaporožju.

Zamjenik gradonačenika Bahmuta: Vode se ulične borbe, grad skoro uništen

Zamjenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom.

Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, ali je dodao da vjeruje da ih je otprilike 4.000 ili 4.500.

Prema njegovim riječima, oni koji su u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje.

Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin, izjavio je juče da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlazak iz tog grada u Ukrajini.

Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje.

Moskva: Šojgu izvršio inspekciju grupacije snaga "Istok"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupacije trupa Istok na području južnog Donjecka u zoni "specijalne vojne operacije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je obišao istureno kontrolno mjesto jedne od formacija, gdje je saslušao izvještaj komandanta, general-pukovnika Rustama Muradova i oficira štaba, o trenutnoj situaciji i dejstvima trupa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, uključujući uslove za bezbedan raspored ljudstva, kao i rad sanitetskih i pozadinskih jedinica.

Šojgu je zahvalio vojnicima na požrtvovanosti i herojstvu i uručio im državna priznanja - ordene i medalje, poručujući im da se bore dostojanstveno i da predstoji još mnogo posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana