Vlasti u Australiji tragaju za izgubljenom radioaktivnom kapsulom

GS
Vlasti u Australiji tragaju za izgubljenom radioaktivnom kapsulom

PERT - U Australiji traje potraga za malom kapsulom koja sadrži radioaktivnu supstacu, a koja je izgubljena na putu između gradova Njuman i Pert.

Kapsula sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljnu bolest ukoliko se dodirne. Izgubljena je sredinom januara na distanci od oko 1.400 kilometara. Javnost je upozorena da se drži podalje od kapsule ukoliko je uoči.

Kapsula je transportovana kamionom između rudnika na sjeveru Njumana u regiji Pilbara i sjeveroistočnog dijela Perta između 10. i 16. januara, piše Kliks. Cezijuma-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama.

Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe saopštili su da se kapsula ne može koristiti za oružje, ali da može izazvati ozbiljne opekotine te da predstavlja dugoročni rizik poput raka.

-Zabrinuti smo da bi ga neko mogao uzeti, a da ne zna o čemu se radi. Neko bi mogao pomisliti da je to nešto interesantno te zadržati kapsulu u svom domu, automobilu ili je dati nekom drugom - poručili su zvaničnici.

Ministarstvo je objavilo i ilustraciju kapsule, čije dimenzije iznose šest puta osam milimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana