Vlasnik Telegrama pušten iz francuskog zatvora uz vrtoglavu kauciju i nekoliko uslova

GS
Vlasnik Telegrama pušten iz francuskog zatvora uz vrtoglavu kauciju i nekoliko uslova

PARIZ - Šef Telegrama Pavel Durov suočen je s optužbama francuskog pravosuđa zbog navodnog omogućavanja kriminalnih aktivnosti na aplikaciji za razmjenu poruka, ali je izbjegao zatvor uz kauciju od pet miliona evra.

Rusko-francuski multimilijarder pušten je uz uslov da se dva puta sedmično javlja u policijsku stanicu i ostane u Francuskoj, izjavila je tužiteljka Lori Beko, prenosi Kliks.

Optužbe protiv Durova uključuju saučesništvo u širenju seksualnih slika djece, kao i niz drugih navodnih prekršaja na platformi. Durov je pritvoren u subotu na aerodromu kod Pariza zbog sumnje da nije preduzeo mjere protiv nezakonitog sadržaja na Telegramu, uključujući razmjenu dječje pornografije, trgovinu drogom i prevare.

Njegovo iznenadno hapšenje skrenulo je pažnju na krivičnu odgovornost Telegrama, popularne aplikacije sa oko milijardu korisnika, i podstakao raspravu o slobodi govora i cenzuri.

Specijalisti za kibernetički kriminal i prevaru iz francuske policije izjavili su ranije ove sedmice da je Durovovo hapšenje dio široke istrage zbog nesposobnosti moderiranja navodnih kriminalnih aktivnosti na aplikaciji.

U svojoj izjavi, Telegram je naveo da poštuje zakone Evropske unije i da je njihova moderacija “u skladu s industrijskim standardima i stalno se poboljšava”.

-Direktor Telegrama Pavel Durov nema šta da skriva i često putuje po Evropi. Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme - dodaje se u izjavi.

Durov, koji se često opisuje kao libertarijanac i "ruski Mark Zakeberg", živi u Dubaiju, gdje je sjedište Telegrama, i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana