Vlaseničanka sa Himalaja za "Glas": Ovdje ste jednom u životu

Miloš Vasiljević
Foto: Milena Pavlović

Katmandu - Ne ukaže se često prilika da se posjeti Azija, Nepal i da upoznate drugu kulturu. Zbog svega što sam viđela i doživjela prethodnih šest dana ispunjena sam i presrećna.

Ovako počinje priču za "Glas Srpske" članica Planinarsko - ekološkog društva "Acer" iz Vlasenice Milena Pavlović gdje je kao dio šestočlane ekspedicije u pohodu na najviši svjetski planinski lanac.

Naglasila je da se spremala dvije i po godine, te da je svaki dan za nju neprocjenjivo i novo iskustvo.

- Kada je u pitanju završni uspon svi smo realni da se radi o visini 6189mnv.  i da postoji velika mogućnost da nas "pokosi" visinska bolest. Ipak, uživam u svakom danu i zadovoljna sam svakom novom aklimatizacijom, odnosno usponom na  veću visinu - rekla je Pavlovićeva.

Kako kaže, krenula je na ekspediciju psihički spremna jer na kraju psiha igra ključnu ulogu.

- Odustajem onog trenutka ako budem imala prve probleme visinske bolesti,  biće planina dok je nas - rekla je Pavlovićeva te dodala da se nada da do toga neće doći jer je sve do sada bezprijekorno.

 

Planinarka je naglasila da su tu i vodiči koji ništa ne prepuštaju slučaju.

- Sa nama su tu i nepalski vodiči za uspon do samog vrha, koji  vode računa o nama - rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, za  sada se svi članovi ekspedicije osjećaju dobro, bez simptoma visinske bolesti, te da očekuje da prekosutra počnu prvi simptomi.

- Ako nam vrijeme bude naklonjeno i ako ne bude ozbiljnih problema sa visinskom bolešću po planu je 13-ti dan da budemo na vrhu. Ako sve bude kako treba prekosuta ćemo stići u Dingboce, koji se nalazi na 4400mnv - kazala je Pavlovićeva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana