Vlada Portugalije ne naplaćuje PDV do kraja godine

SRNA
Foto: Ilustracija

LISABON - Vlada Portugalije produžiće danas nultu stopu poreza na dodatu vrijednost /PDV/ na osnovne prehrambene namirnice do kraja 2023. godine da bi pomogla porodicama da se izbore sa upornom inflacijom, rekao je premijer Antonio Košta.

Vlada je smanjila stopu PDV-a na nulu u aprilu sa šest odsto za listu od 46 osnovnih namirnica, uključujući mlijeko, hljeb, pirinač, paradajz i pojedine vrste mesa i ribe.

Smanjenje poreza trebalo je da istekne krajem oktobra.

Na sastanku Socijalističke partije kasno sinoć, Košta je izjavio da će Vlada odobriti produženje do 31. decembra jer je mjera dala pozitivne rezultate.

"Ta mjera je doprinijela smanjenju cijena. Želimo da nastavimo da kontrolišemo cijene osnovnih prehrambenih proizvoda da bismo pomogli portugalskim porodicama", istakao je on.

Košta je dodao da podaci najvećeg portugalskog udruženja za zaštitu potrošača "Deko" pokazuju da su cijene osnovnih namirnica iz potrošačke korpe pale za 7,94 odsto između avgusta i aprila.

Inflacija u Portugalu je u stalnom opadanju. Nakon vrhunca od 10,1 odsto u oktobru 2022, pala je na 3,7 odsto u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana