Vlada Poljske obećala da će skratiti broj radnih sati u zemlji

Tanjug
Foto: Ilustracija

VARŠAVA - Poljska vlada premijera Donalda Tuska potvrdila da je će prije isteka svog mandata 2027. godine izmijeniti tamošnji Zakon o radu kako bi smanjila radno vrijeme u zemlji, a za sada su na stolu dvije opcije - uvođenje četvorodnevne radne nedelje ili sedmočasovnog radnog dana, prenosi Rojters.

Četvorodnevna radna nedelja ima više pristalica i nju prema istraživanju platforme Klik miting podržava 70 odsto poslodavaca.

“Studije pokazuju da što duže radimo, sve smo više pod stresom i umorniji. Još jedan sat proveden na poslu ne znači nužno još jedan sat efikasnosti”, izjavila je poljska ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku Agnješka Džiemianovič-Bok koja je jedna od glavnih pristalica ove promjene.

Prema njenim riječima, zahtev za smanjenjem radnog vremena kako bi ljudi imali više vremena za porodicu, razvoj i odmor “mora da se shvati ozbiljno”. 

Sa druge strane pojedini članovi Vlade Poljske izrazili su skepticizam i tvrde da uvođenje četvorodnevne radne nedelje nije pravo rješenje za zemlju koja je pogođena demografskom krizom. 

Prema podacima Evrostata, Poljaci rade u prosjeku 40,5 sati nedeljno, što je najduže u Evropskoj uniji posle Grka. Prosjek u EU je 37,5 sati, a globalni prosek je 34,2 sata.

Očekuje se da će rad na izmjenama i dopunama Zakona o radu dobiti zamah na jesen i možda će biti završen sledećeg proljeća, jer bi smanjenje radnog vremena moglo pomoći vladajućoj koaliciji u kampanji za predsjedničke izbore 2025. godine, preneo je portal infor.pl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana