Vlada Japana: Leteći objekat iz 2022. najvjerovatnije bio kineski špujunski balon

Tanjug
Vlada Japana: Leteći objekat iz 2022. najvjerovatnije bio kineski špujunski balon

TOKIO - Vlada Japana zaključila je da je objekat koji je prošle godine leteo iznad japanskih teritorijalnih voda blizu oblasti Kjušu najverovatnije bio kineski špijunski balon, prenela je danas televizija Fudži Njuz netvork (FNN).

Neidentifikovani balon primećen je u januaru 2022. godine iznad mora kod ostrva Kjušu, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters.

Glavni sekretar vladinog kabineta Hirokazu Macuno saopštio je u četvrtak 9. februara, na konferenciji za štampu, da je Japan pokrenuo istragu o poreklu tog letećeg objekta. On je dodao da Tokio saradjuje sa Vašingtonom na utvrđivanju da li je taj objekat bio kineski balon sličan onom koji je oboren u subotu kod obale američke savezne države Južne Karoline, nakon što je prešao preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Kina: Baloni SAD “ilegalno” uleteli u naš vazdušni prostor, tražimo objašnjenje

 Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je danas na redovnoj konferenciji za medije da je, počev od maja 2022. godine, više od 10 visinskih balona SAD “ilegalno” uletio u vazdušni prostor Kine i drugih zemalja.

“SAD treba da sprovedu temeljnu istragu i objasne Kini ovu situaciju,” rekao je Venbin, prenosi Rojters. Vojska SAD saopštila je danas su iz Atlantskog okena izvučeni senzori kineskog, navodno špijunskog balona, koji je oboren 4. februara blizu obala Južne Karoline, prenosi Bi-Bi-Si.

Timovi za pretragu su otkrili “dosta ostataka na mestu pada balona, uključujući sve važne senzore i elektroniku, koji su identifikovani,” saopštila je Sejverna komanda vojske SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana