Vještačka inteligencija donosi Evropi 520 milijardi evra profita

Srna
Foto: Ilustracija

BRISEL- Generativna vještačka inteligencija mogla bi da donese 520 milijardi evra evropskoj ekonomiji, što je otprilike trećina njemačkog bruto domaćeg proizvoda, saopštila je konsultantska firma "Mekinsi end kompani".

Od 14 analiziranih zemalja, šest je iz Evrope kada je riječ o najboljim uslovima za razvoj novih kompanija i rast njihovih prihoda. Prve na listi su SAD, slijedi Singapur, a Švedska je trećeplasirana.

Švedska spada među najbolje zemlje za novu kompaniju koja se bavi vještačkom inteligencijom. Najuspješniji tehnološki startapovi zabilježili su impresivan rast prihoda od 1.127 odsto u ovoj zemlji, navodi se u izvještaju.

Predviđa se da će globalno tržište generativne vještačke inteligencije rasti za 30 do 40 odsto svake godine, prenio je "Juronjuz".

Generativna tehnologija vještačke inteligencije koja kreira novi tekst ili video i omogućava brži razvoj proizvoda predstavlja tržište koje je u procvatu. Globalno je procijenjena na više od 130 milijardi evra u 2023. godini.

Postoji velika konkurencija za privlačenje novih poslova. SAD su trenutno globalni predvodnik u ovom segmentu, ali pojedine evropske zemlje takođe se smatraju žarišnim tačkama za pokretanje startapa u vezi sa vještačkom inteligencijom.

Španija je takođe visoko ocijenjena zbog svog poslovnog okruženja i finansija za startapove i plasirala se iznad Njemačke i Francuske.

U najnovijem izvještaju o vještačkoj inteligenciji Univerziteta Stenford navodi se da je većina privatnih investicija, 62,5 milijardi evra, obavljena u SAD tokom 2023. godine, a zatim u Kini /7,3 milijardi evra/.

EU i Velika Britanija zajedno su uložile devet milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana