Više od dvije tone kokaina isplivalo na obali Lamanša

Tanjug
Više od dvije tone kokaina isplivalo na obali Lamanša

PARIZ - Više od dvije tone kokaina spakovanog u kese isplivalo je proteklog vikenda i u srijedu na francuskoj obali Lamanša, prenosi francuski „Mond“.

Kako je navedeno, nakon što je u nedjelju ujutro na plaži Revij na sjeverozapadu zemlje pronađeno nekoliko vreća sa 850 kilograma kokaina, u srijedu je isplivalo novih šest kesa kod Vik-sir-Mera sa 1,5 tona kokaina, tako da je ukupno zaplijenjeno oko 2,3 tone, što se smatra rekordnom zapljenom.

Procijenjena tržišna vrijednost droge je oko 150 miliona evra, naveo je izvor blizak slučaju.

Tužilaštvo u mjestu Šerbur pokrenulo je istragu a porijeklo hermetički zatvorenih paketa koji su izbačeni na obalu nije utvrđeno. Moguće je da su namjerno bačeni u more da se izbjegne kontrola ili su ispali iz nekog broda, piše Mond.

-Ponekad se paketi prikače na trup broda, pa mogu da se otkače ako je more nemirno, a istražitelji pokušavaju da utvrde kojim putem se roba kretala - navodi neimenovani izvor.

Kako podsjeća francuski dnevnik, krajem 2019. paketi koji su ukupno sadržali 1,6 tone bijelog praha izbačeni su na plaže u zoni od Sen-Žan-de-Lua na jugozapadu do Kamarea na sjeverozapadu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerar Darmanin saopštio je u utorak da su francuske vlasti zaplijenile 156,7 tona droge u 2022, od čega je više od polovine došlo iz Zapadne Indije i Gvajane.

Ministar finansija Gabrijel Atal, pozdravio je u srijedu na konferenciji za novinare posvećenoj bilansu borbe protiv trgovine narkoticima u 2022. godini, “istorijsku zapljenu” kokaina koju su 19. februara izvršile njegove službe u luci Avr, pri čemu je za nekoliko dana oduzeto 1,9 tona kokaina.

U 2022. godini u u Francuskoj je ukupno zaplijenjeno 27,7 tona kokaina, što je porast od pet odsto u odnosu na prethnodnu godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana