Više od 200 vatrogasaca bori se sa požarima na Kritu

Tanjug
Foto: Telegram

ATINA - Više od 200 vatrogasaca na južnom grčkom ostrvu Krit nastavlja da se bori sa velikim šumskim požarom koji je primorao vlasti da evakuišu jedno selo i pripreme druga za evakuaciju.

Prema informacijama iz vatrogasne službe, nije bilo pojedinačnog aktivnog fronta, već razuđenih žarišta sa kojima se bore pojačane snage, piše list “Katimerini”.

Vatrogasna služba saopštila je juče da se 222 vatrogasca bore sa plamenom u okrugu Retimno, na zapadu Krita, uključujući 32 koja su prebačena iz drugih dijelova Grčke.

Trenutno nema izvještaja o šteti na kućama ili povrijeđenima, ali je malo selo Agija Paraskevi evakuisano iz predostrožnosti. Mještani tri susjedna sela takođe su upozoreni da budu spremni da napuste svoje domove ako bude potrebno.

Vatra je divljala kroz šiblje i maslinjake, potpomognuta jakim vjetrom.

Više od 2.000 šumskih požara izbilo je ovog ljeta širom Grčke, za koje su vlasti upozorile da nosi najveći rizik od požara u posljednje dvije decenije. Vjeruje se da su razlozi u tome što je zima bila blaga i suva, nakon čega je uslijedilo toplo i suvo proljeće zbog kojeg je vegetacija bila pogodna za širenje vatre.

Požar u Retimnu, koji je izbio na granici opština Agijos Vasilios i Amari, je u punom zamahu, a vatrogasne snage su se borile sa vatrenom stihijom cijelu noć. 

Kao narodni poslanik koga su u Narodnu skupštinu Republike Srpske izabrali građani Pala i u dogovoru sa rukovodstvom ove lokalne zajednice, Škipina je prije dva dana pozvao Vulina da bude kum krsne slave opštine i svečano dočekan u Palama na praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Veliku Gospojinu, 28. avgusta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana