Više od 100.000 ukrajinskih vojnika poginulo od početka sukoba

Srna
Više od 100.000 ukrajinskih vojnika poginulo od početka sukoba

VAŠINGTON - Američki zvaničnici procjenjuju da je od početka sukoba Rusije i Ukrajine poginulo više od 100.000 ukrajinskih vojnika, javio je list “Politiko”, bez otkrivanja izvora.

List navodi da je Vašington zabrinut zbog nedostatka municije, kapaciteta protivvazdušne odbrane i iskusnih vojnika u Oružanim snagama Ukrajine pred veliku ukrajinsku ofanzivu koja se očekuje u kasno proljeće.

- Američki zvaničnici procjenjuju da je u jednogodišnjem ratu poginulo više od 100.000 ukrajinskih vojnika, uključujući najiskusnije. Veliki dio njih poginuo je u Bahmutu - piše “Politiko”.

Bahmut, koji Rusi zovu Artjomovsk, predstavlja ključno ukrajinsko uporište i logističko čvorište u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruske snage napreduju ka Artjomovsku od avgusta, a šef vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin tvrdi da su Rusi gotovo potpuno opkoli grad i preuzeli kontrolu nad njegovim istočnim dijelom, prenijela je “Raša tudej”.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u više navrata govorio da neće predati Artjomovsk, uprkos izvještajima o tenzijama sa američkim zvaničnicima koji su, navodno, pozvali Kijev da povuče vojsku i smanji gubitke. On je ove sedmice najavio da bi mogla biti ojačana odbrana grada.

“Vašington post” je u ponedjeljak, 13. marta, objavio da američki i evropski zvaničnici procjenjuju da je od početka ruske specijalne vojne operacije poginulo 120.000 ukrajinskih vojnika.

“Politiko” ističe da Vašington i Brisel mogu samo da iznose pretpostavke o tome, jer Kijev krije te informacije od Zapada, koji je do sada dao Kijevu oružje u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu izjavio je još u septembru gubici ukrajinske vojske od početka vojne operacije prelaze 100.000, od čega je poginulo oko 61.000, a ranjeno 50.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana