U Abu Dabi stigao prvi avion sa ranjenom palestinskom djecom

GS/Agencije

Četrdeset treći dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. U izraelskom granatiranju Kan Junisa na jugu Gaze poginulo je najmanje 26 osoba dok su desteine ranjene. Na Zapadnoj obali iz drona je ispaljen projektila na sjedište Fataha u izbegličkom kampu Balata, tom prilikom poginulo je najmanje pet osoba. Djelimično obnovljene internet i telefonske veze u Gazi. Više od 12.000 Palestinaca, uključujući 5.000 djece ubijeno u Gazi od početka sukoba.

U Abu Dabi stigao prvi avion sa ranjenom palestinskom djecom

Prvi avion sa palestinskom djecom ranjenom u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze stigao je u Ujedinjenih Arapskih Emirata, u sklopu obećanja te zemlje da pruži pomoć za 1.000 dece.

Grupa od 15 ljudi, uključujući decu i članove njihovih porodica, prešla je granični prelaz Rafa sa Egiptom, odakle su avionom odleteli za Abu Dabi, glavni grad Emirata.

Neka od sjedišta u avionu su bila uklonjena kako bi se napravilo mjesta za najteže ranjenu djecu, koja su morala da leže na nosilima.

Na snazi humanitarne pauze za evakuaciju civila ka jugu Gaze

Portparol IDF-a na arapskom jeziku saopštio je da će put Salah a-Din biti otvoren za kretanje prema jugu do 16 časova.

Apeluje se na stanovnike gradskih četvrti Tel el-Hava, Sabra, Zapadni Zeitun, Šejaja i Tufa da iskoriste koridor kako bi došli do "humanitarne zone" u južnoj oblasti al-Mavasi u Gazi.

"Pozivamo vas da se hitno evakuišete jer je opasno da ostanete tamo“, rekao je portparol izraelskih odbrambenih snaga na arapskom jeziku.

IDF će napraviti i "taktičke pauze u vojnim aktivnostima" u kampu el Šabura u blizini graničnog prelaz, između 10 i 14 časova, takođe u "humanitarne svrhe".

Većina ljudi napustila bolnicu Šifa u Gazi

Zdravstveni zvaničnici u Gazi saopštili su da su mnogi pacijenti, zdravstveno osoblje i raseljeni napustili najveću bolnicu Šifa u Gazi u kojoj su početkom nedelje ušle izraelske snage.

Palestinski zvaničnici i izraelska vojska objavili su oprečne verzije o tome šta je izazvalo masovni odlazak iz bolnice.

Dok zdravstveni radnici u Gazi tvrde da su Izraelske odbrambene snage naložile evakuaciju u roku od jednog sata, IDF to demantuje, navodeći da su oni samo omogućili bezbedan prolaz za one koji žele da se evakuišu.

U bolnici je, prema ranijim informacijama, bilo nekoliko hiljada ljudi, uključujući pacijente u teškom stanju.

Marš za taoce stigao do Jerusalima

Marš koji poziva na oslobađanje talaca koje drži Hamas stigao je do periferije Jerusalima.

Učesnici marša kreću se ka zgradi u kojoj se nalazi kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

IDF: Ćelija skrivena u izbegličkom kampu planirala napade na izraelske civile i vojsku

Izraelske odbrambene snage i bezbjednosna služba Šin Bet navode u zajedničkom saopštenju da je veliki broj terorista ubijenih u operaciji na Zapadnoj obali tokom noći planirao "neposredne" napade na izraelske civile i trupe.

U saopštenju se navodi da je napadnuto skrovište u izbegličkom kampu Balata u blizini Nablusa na Zapadnoj obali.

Među ubijenima je bio i Muhamed Zahad koji je učestvovao u brojnim napadima, uključujući aprilski napad u Jerusalimu u kojem su ranjena dva Izraelca.

U saopštenju se navodi da je Zahad formirao i naoružao terorističku ćeliju mladih, koju je rasporedio da izvrši napade na izraelske civile i vojnike.

Djelimično obnovljene internet i telefonske veze u Gazi

Palestinska telekomunikaciona kompanija "Paltel" saopštila je da telefonske i internetske usluge ponovo djelimično rade širom Gaze, nakon što je isporučeno gorivo za ponovno pokretanje generatora koji napajaju mreže. 

"NetBloks", grupa koja prati prekide u internetu, potvrdila je da se "internetska povezanost delimično obnavlja" u pojasu Gaze.

"Paltel" je u četvrtak saopštio da su sve komunikacione usluge, uključujući fiksnu vezu, mobilnu mrežu i internet vezu, pale zbog nedostatka goriva.

Izraelski dron pogodio sedište Fataha u izbegličkom kampu Balata na Zapadnoj obali

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je pet osoba ubijeno u napadu na zgradu u izbegličkom kampu Balata na Zapadnoj obali.

Palestinski izvori tvrde da je reč o napadu dronom na sjedište Fataha u kampu.

Izraelski Harec navodi  da su četvorica ubijenih bili povezani sa Fatahovom brigadom mučenika Al-Aksa, pozivajući se na "svjedočenja iz bolnice".

Vafa: U izraelskom vojnom napadu na zgrade u Kan Junisu ubijeno 26 ljudi

Palestinska novinska agencija Vafa je javila da je su noćađnjem izraelskom raketiranju južnog djela Gaze pogođene stambene zgrade u Kan Junisu kada je poginulo najmanje 26 ljudi, dok su desetine povređene.

Agencija takođe navodi da je pogođena oblast oko indonežanske bolnice u Beit Lahiji u severnoj Gazi, kao i mete u kampu Džabalija, takođe u sjevernoj Gazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana