Više bolnica u SAD na meti sjevernokorejskih hakera

Tanjug
Foto: Sijetl Tajms

VAŠINGTON - Više američkih bolnica našlo se na meti sjevernokorejskih hakera u okviru informatičke kampanje protiv vojske SAD i naučnih ustanova, objavili su federalni istražitelji.

Kako prenosi CBS Njuz, u maju 2021. je grupa hakera povezanih sa vojnom obavještajnom agencijom Sjeverne Koreje (RGB) pokrenula napad na bolnicu u Kanzasu.

Na meti hakera našle su se i bolnice i klinike u Arkanzasu, Konektikatu, Floridi, Koloradu, kao i jedna kompanija u Južnoj Koreji.

Tužioci su naveli da je grupa, između ostalog, uspjela da pristupi i kompjuterskom sistemu NASA tokom tri meseca i da ukrade 17 gigabajta podataka.

Hakeri su takođe ušli i u sisteme Vazduhoplovne baze Randolf u Teksasu i izvukli podatke koji nisu bili povjerljivi, kao i u sisteme nekih drugih odmbrambenih ustanova.

Jedini optuženi koji je imenovan je Rim Jog Kjok, a on i njegovi saučesnici bili su dio hakerske grupe Andarijel.

Hakeri bi “zarobili” kompjuterski sistem bolnice sve dok administratori ne plate otkup u bitkoinima, a onda bi im dali šifru da otključaju server, navodi CBS Njuz.

Stejt department je ponudio nagradu od deset miliona dolara za informacije koje bi dovele do lociranja Rima ili drugih članova sajber grupe.

FBI je saopštio da je zaplijenio onlajn račune koje su koristili članove te grupe za svoje aktivnosti, kojima su stekli više od 600.000 dolara kriptovalute.  

Kako je navedeno, novac će biti vraćen žrtvama prevara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana