Vidovdan proslavljen u Čikagu

Srna
Foto: Srna

ČIKAGO- Srpska narodna odbrana, najstarija srpska organizacija u Americi, uz bogosluženje i kulturno-umjetnički program obilježila je Vidovdan u Čikagu.

Srpska narodna odbrana održala je Vidovdansku proslavu i obilježila Slavu Svetog Lazara Kosovskog, rekao je za Srnu Svetozar Dančuo iz te organizacije.

Svečanost je održana u Manastiru Nova Gračanica u Čikagu, a poslije liturgije u manastirskom hramu održan je svečani ručak u manastirskoj sali.

Tom prilikom gostima se obratilo više govornika među kojima su bili vladika srednje-zapadnoamerički i novogračanički Longin, generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović, profesor na Univerzitetu Nortvestern Milan Mrkšić, novoizabrani predsjednik Srpske narodne odbrane u Americi Nikola Marić i domaćin Slave Vlado Bjelopetrović.

U svojim obraćanjima oni su pozvali Srbe u Americi da njeguju srpski jezik i običaje i da budu vjerni srpskoj vjeri i crkvi, ali su, kako je naveo Dančuo, istakli i zabrinutost povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

U umjetničkom programu članovi Folkornog ansambla "Oko sokolovo" izveli su splet igara iz Srbije i otpjevali nekoliko pjesama na temu Kosova i Metohije, dok je glumac Srpskog pozorišta u Čikagu Milenko Šišarica recitovao je pjesmu Milutina Bojića "Plava grobnica", dodao je Dančuo.

U toku svečanosti vladika Longin je profesoru Milanu Mrkšiću uručio orden Svetog Mardarija Libertvilskog.

Srpsku narodnu odbranu u Americi je 1914. godine osnovao srpsko-američki naučnik Mihajlo Pupin, a jedno vrijeme predsjednik je bio i srpski pjesnik Jovan Dučić.

U istoriji dužoj od jednog vijeka ova organizacija se istakla brojnim aktivnostima meću srpskom dijasporom koje su često puta imale zapažene odjeke i u američkom društvu.

Vidovdana u Čikagu proslavljen je u nedjelju, 25. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana