Veršinjin: Rusija nezadovoljna sprovođenjem sporazuma o izvozu žitarica

Srna
Foto: Ilustracija

ŽENEVA - Rusija je i dalje razočarana nesprovođenjem memoranduma dogovorenog sa UN o deblokadi izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda što je predviđeno prema Sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru, rekao je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

U Ženevi je juče održana nova runda razgovora između Rusije i UN o memorandumu za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.

“Ovog puta, sva pitanja smo detaljno razmatrali. U suštini, moram reći, da se naša procjena nije promijenila. Nismo zadovoljni načinom na koji se ovaj memorandum sprovodi”, naglasio je Veršinjin nakon razgovora u sjedištu UN u Ženevi.

Prema njegovim riječima, uprkos izjavama koje dolaze iz zapadnih prijestonica, prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dalje postoje, posebno zbog činjenice i da je ruskoj “Roselhozbanci” koja je specijalizovana za poljoprivredne transakcije zabranjen pristup sistemu SVIFT.

“Naravno, značajno je i napomenuti da smo zahtijevali povratak žRoselhozbankež u SVIFT. Danas su UN priznale da je taj postupak naišao na negativni zid onih koji donose odluke u EU i drugim zapadnim prijestonicama”, dodao je Veršinjin.

On je stav zapadnih država opisao kao “licemjeran” i “dvoličan”, pošto, kako je rekao, postoji velika razlika između riječi o navodnim izuzecima ruskih poljoprivrednih proizvoda i realnog stanja na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana