Veoma veliki rizik od regionalnog rata?

Srna
Veoma veliki rizik od regionalnog rata?

NjUJORK - Švajcarska je ekstremno zabrinuta, pošto je rizik od regionalnog rata, na koji se dugo upozoravalo, sada veoma veliki, izjavila je švajcarski ambasador u UN Paskale Berisvil.

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekla da Švajcarska poziva sve strane da prekinu sukobe.

Prema njenim riječima, nisu prihvatljivi ni kopnena ofanziva Izraela na Liban niti ispaljivanje gotovo 200 raketa iz Irana, a Huti i ostale regionalne grupe takođe moraju da prekinu svoje napade.

"Dijalog je jedini način da se izbjegne regionalni rat. Švajcarska podržava sve napore za pronalaženje diplomatskog rješenja i poziva na poštovanje suverenosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući na Bliskom istoku", navela je Berisvilova, koja predsjedava sjednici.

Berisvilova je istakla da Švajcarska poziva na prekid vatre i sprovođenje Rezolucije 1701 Savjeta bezbjednost UN.

"Svi moraju da poštuju međunarodno pravo, u svim okolnostima, te da razlikuju civile od boraca i drže se recipročnosti u svemu. Osuđujemo svo nasilje protiv civila", naglasila je Berisvilova.

Ona je dodala da Švajcarska podržava privrženost UN bezbjednosti u regionu, uz napomenu da osoblje UN trenutno radi u ekstremno opasnim okolnostima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana