Velika Britanija uvela sankcije iranskom glavnom tužiocu zbog pogubljenja Akbarija

Anadolija
Velika Britanija uvela sankcije iranskom glavnom tužiocu zbog pogubljenja Akbarija

ISTANBUL - Velika Britanija je u subotu sankcionisala iranskog glavnog tužioca, nakon što je Iran pogubio britansko-iranskog državljanina.

Navodeći da je Iran prošle godine povećao primjenu smrtne kazne, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je izjavio da je Mohammad Jafar Montazeri jedna od najmoćnijih ličnosti u iranskom pravosuđu i da je odgovoran za korištenje smrtne kazne.

"Glavni tužilac je u središtu iranske varvarske upotrebe smrtne kazne u političke svrhe. Današnje sankcioniranje naglašava naše zgražavanje nad pogubljenjem Alireza Akbarija i našu posvećenost pozivanju režima na odgovornost za njegova užasna kršenja ljudskih prava", rekao je Cleverly.

Sankcije Montazeriju obuhvataju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Veliku Britaniju. Iransko pravosuđe prethodno je objavilo da je pogubljen Alireza Akbari, bivši zamjenik ministra odbrane, nekoliko dana nakon što je osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Veliku Britaniju.

Novinska agencija Mizan, povezana sa iranskim pravosuđem, objavila je da je Akbari pogubljen pod optužbom za korupciju i "opsežne akcije protiv unutrašnje i vanjske bezbjednosti zemlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana