Velika Britanija: Trećina dječaka čitanje knjiga doživljava kao kaznu

Tanjug
Velika Britanija: Trećina dječaka čitanje knjiga doživljava kao kaznu

LONDON - Trećina dječaka u Velikoj Britaniji čitanje knjiga iz nastavnog programa doživljava kao kaznu, pokazala je anketa sprovedena među nastavnicima u srednjim školama.

Pokazalo se i da djevojčice izbjegavaju čitanje, ali da je to izraženije među dječacima, prenosi britanski Tajm.

Nastavnici smatraju da je razlog takvog ponašanja jverovatno i to što djeca dosta vremena provode čitajući blogove i postove na društvenim mrežama. Istraživanje je pokazalo da je "nerado čitanje" sve veći problem u školama, pri čemu skoro devet od 10 nastavnika krivi društvene medije za udaljavanje dece od knjiga.

Manje od petine nastavnika misli da dječaci čitanje vide kao nešto što je zabavno, a više od polovine kaže da će dečaci uvijek birati da čitaju "laku" knjigu umesto "teže".

Anketu je sproveo IouGov na više od 500 nastavnika srednjih škola i u njoj su "nevoljni čitaoci" definisani kao oni koji su sposobni da čitaju, ali koje treba nagovoriti da uzmu knjigu u ruke.

eneralni sekretar Udruženja lidera škola i koledža Džef Barton rekao je da i odrasli i djeca imaju tendenciju da čitaju više kratkih tekstova – kao što su postovi na društvenim mrežama i blogovi – umesto dugih romana i "nefikcionalnih knjiga".

"Postojeći nacionalni nastavni plan i program nije dobar u podsticanju ljubavi prema čitanju.

Nastavni plan i program, na primer, zagovara književnost pre 1914. i dve Šekspirove drame, koje su, uprkos svim svojim zaslugama, prilično nepristupačne za mnogu djecu ove starosne grupe", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana